Consiliul UE transmite printr-un comunicat de presă că, alături de toate statele membre și toți ceilalți parteneri internaționali, condamnă ferm activitatea rău intenționată desfășurată de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, care a vizat rețeaua de sateliți KA-SAT operată de Viasat.

“Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazie, facilitând astfel agresiunea militară. Acest atac cibernetic a avut un impact semnificativ, provocând întreruperi în sistemele de comunicații și în sistemele autorităților publice din Ucraina”, explică instituția europeană. Consiliul adaugă faptul că nu doar Ucraina a suportat consecințele acestui atac, ci și mai multe state membre. 

UE mai cataloghează atacul ca fiind “un comportament iresponsabil în mediul cibernetic” și atrage atenția că aceste atacuri ce vizează Ucraina, inclusiv împotriva infrastructurii critice, s-ar putea extinde în alte țări și ar putea “pune în pericol securitatea tuturor cetățenilor europeni”.

În martie, un oficial al guvernului ucrainean, specialist în securitate cibernetică, spunea că acest atac a contribuit decisiv la întreruperea comunicării între autoritățile ucrainene, la începutul războiului. Moscova neagă constant faptul că a desfășurat atacuri cibernetice de la începutul războiului până în prezent. 

“Uniunea Europeană, lucrând îndeaproape cu partenerii săi, ia în considerare măsuri suplimentare pentru a preveni, descuraja și a răspunde la un astfel de comportament rău intenționat în spațiul cibernetic. Vom continua să oferim sprijin politic, financiar și material coordonat Ucrainei pentru a-și consolida reziliența cibernetică”, conchide Consiliul UE.

Foto: Dreamstime Mykhailo/Polenok

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday