Barometrul FTSE All-World ce ia în calcul indicii piețelor din toată lumea a scăzut luni cu 3%, în cea mai amplă retragere de o zi din aproape doi ani, și a atins cel mai scăzut nivel din decembrie 2020 și până acum.

Creșterea dobânzilor de referință, aprecierea dolarului și indiciile referitoare la încetinirea economiei globale au determinat vânzări semnificative de acțiuni, investitorii căutând active mai sigure, așa cum ar fi bondurile guvernamentale.

Acțiunile companiilor tehnologice de pe Nasdaq au pierdut în medie -4,3%, iar indicele european Stoxx 600 a scăzut cu -2,9%.

Țițeiul Brent, referința europeană pentru prețul petrolului, a scăzut cu aproape 6%, până sub 106 dolari pe baril, de la un preț de 112 dolari atins la finalul săptămânii trecute.

Banca centrală americană, FED, a crescut săptămâna trecută dobânda de referință cu +0,5%, ceea ce a determinat o creștere a dolarului la cel mai mare nivel din ultimele două decenii, dar analiștii consideră că nivelul nu este suficient pentru oprirea inflației și se așteaptă și la alte creșteri de dobânzi. Un sondaj arată că investitorii se așteaptă ca inflația să fi depășit 8% în SUA.

Surse altrnative: FT, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday