Rusia aniversează 77 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, ca de obicei, cu o paradă militară amplă. Înainte de a începe parada, Vladimir Putin a susținut un discurs, în care a argumentat că “operațiunea specială din Ucraina” a fost o măsură necesară și luată la momentul potrivit, având în vedere “pericolul pe care NATO îl reprezintă pentru Rusia”.

Putin spune că Rusia “a îndemnat Europa să ajungă la un compromis corect, dar ei nu au vrut să ne asculte”, adăugând că NATO pregătea o operațiune în Donbas. “La Kiev spuneau că ar putea obține arme nucleare și NATO a început să exploreze regiunile din apropierea granițelor noastre, iar asta a devenit o amenințare evidentă pentru țara noastră. Toate informațiile sugerau că va fi nevoie să luptăm”.

În paralel, componenta aviatică a paradei nu a mai avut loc. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că de vină este vremea nefavorabilă.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:

  • Strămoșii noștri au luptat împotriva dușmanilor în Stalingrad, Kursk. Același lucru se întâmplă astăzi aici. Voi luptați în Donbas pentru siguranța țării voastre.
  • În decembrie anul trecut, am propus un tratat pentru garanții de securitate. Rusia a solicitat o soluție de compromis, dar fără folos. Țările NATO nu au vrut să ne asculte și asta înseamnă că, în realitate, aveau alte planuri, iar noi am văzut asta. Pregăteau o altă operațiune în Donbas, o agresiune împotriva teritoriilor noastre istorice, inclusiv Crimeea.
  • Au mutat trupe în vecinătatea teritoriilor noastre. Am văzut cum SUA și minionii săi ne-au amenințat.
  • Au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil. S-au răzbunat nu doar pe întreaga lume, au vrut să cuprindă totul, dar noi nu vom renunța niciodată la iubirea pentru patria noastră mamă, pentru tradiții și strămoșii noștri.
  • S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume. Suntem mândri de contribuția voastră la victorie. Voi luptați pentru patria voastră. Nu vom uita niciodată lecțiile din cel de-Al Doilea Război Mondial. Ne vom aminti de toți cei care s-au sacrificat.
  • Dragi camarazi, viața fiecărui soldat și ofițer este o tragedie pentru toți dintre noi și o pierdere irecuperabilă pentru familiile lor. O susținere specială va fi acordată familiilor celor care au murit. Am semnat un decret în această privință astăzi. Vreau să-mi înclin capul în fața medicilor din spitalele de campanie.
  • Aici, în această piață, inclusiv cu cei care au ajuns direct din Donbas, ne vom aminti cum dușmanii Rusiei au vrut să folosească găști de mercenari împotriva noastră. Au încercat să ne destrame, dar au eșuat. Marea forță a poporului nostru multietnic, astăzi voi luptați pentru același lucru pentru care au luptat bunicii, tații voștri.

Știrea inițială:

Moscova. Paradă militară, în Piața Roșie, cu peste 11.000 de militari, 131 de vehicule de luptă și 77 de avioane și elicoptere.

Au existat numeroase speculații legate de acest moment, numeroși lideri și comentatori occidentali și ruși, considerând că, inițial, președintele rus ar fi intenționat să declare victoria împotriva Ucrainei în “operațiunea militară specială”, dar, pentru că acest lucru nu este posibil, Vladimir Putin ar putea declara oficial război țării vecine și decreta o mobilizare generală sau parțială a rezerviștilor.

Ieri, președintele rus acesta a trimis telegrame de felicitare liderilor țărilor din CSI, inclusiv celor din republicile separatiste Donețk și Luhansk, recunoscute de Moscova la începutul războiului din Ucraina. “Militarii noștri, la fel ca strămoșii lor, luptă împreună pentru a-și elibera pământul de mizeria nazistă. Victoria va fi a noastră, la fel ca în 1945”, se arată în mesajul lui Putin.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday