Update 18:30: Ministerul ucrainean al Apărării a precizat că Armata Rusiei desfășoară “operațiuni militare de asalt” asupra uzinei Azovstal din Mariupol cu tancuri și artilerie grea și că nu exclude posibilitatea unor viitoare lovituri aeriene. Rusia și-a declarat victoria la Mariupol, oraș strategic de pe Marea Azov, dar uzina Azovstal este în continuare apărată de luptătorii ucraineni.

Pe 21 aprilie, Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să blocheze zona “astfel încât nici măcar o muscă să nu poată trece“, dar fără asalt. Însă după câteva zile, oficialii ucraineni au anunțat că Rusia a reluat atacurile asupra Azovstal.

În Mariupol, inamicul continuă să nu permită trupelor noastre din uzina Azovstal să plece. Armata Rusiei continuă atacul cu tancuri și artilerie grea”, a precizat purtătorul de cuvânt, precizând totodată că există acum, în Marea Neagră, șapte lansatoare rusești care pot lansa până la 50 de rachete.

Între timp, situația în regiunea separatistă Transnistria rămâne tensionată, potrivit lui ucrainenilor, care au transmis că “unitățile și brigăzile locale ale așa-numitelor <forțe operaționale> din Federația Rusă staționate acolo rămân în alertă maximă”.

Update12:30: Patru rachete de croazieră Onix lansate din Crimeea au lovit Odesa. Au fost vizate obiective ale infrastructurii critice. Armata ucraineană avertizează că există o mare posibilitate de intensificare a acestor atacuri în regiune, conform BBC. Inamicii continuă să țintească infrastructura critică din regiune, potrivit anunțului oficial citat de presa din țară.

Știrea inițială: În ultimele 24 de ore, s-au dat lupte în Donbas, dar rușii nu au reușit să înainteze pe niciunul din fronturi. Aviația ucraineană a atacat pozițiile Armatei Ruse, lângă Izium.

Frontul de Est. Comandamentul ucrainean declară că Rusia a reluat concentrările de forțe în regiunea Belgorod, în apropiere de Harkov, pentru a opri contraofensiva ucraineană care i-a îndepărtat pe ruși de al doilea cel mai mare oraș al Ucraineni. ISW arată că această contraofensivă determină Armata Rusă să aloce resurse care erau menite să ajungă în Donbas, unde ofensiva rusească este oricum blocată.

Lângă Izium, oraș în care rușii concentraseră un număr mare de grupuri tactice de batalion pentru încercuirea apărătorilor din Donbas, au fost filmate două Suhoi Su-24 (de atac la sol) ucrainene, în timp ce executau o misiune la joasă înălțime.

După ce și-au consolidat controlul asupra orașului Popasna, cucerit acum două zile, rușii au atacat puternic pozițiile ucrainene de lângă Donețk. Armata ucraineană susține că, în ultimele 24 de ore, a distrus 20 de tancuri și 28 de blindate, în cele șase atacuri la sol efectuate de ruși în Donbas.

Frontul de Sud. Rușii nu au efectuat operațiuni ofensive, dar imaginile din satelit arată o concentrare de lansatoare de rachete cu rază scurtă la o bază din nordul Crimeei. În schimb, ucrainenii au efectuat duminică dimineață contraatacuri pe linia dintre Zaporijie și Mariupol.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday