Update 4: Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de către Comandamentul Operațional Sud al Armatei Ucrainene, care a dat publicității și o înregistrare. Un purtător de cuvânt al administrației militare regionale a spus că operațiunea avut loc noaptea trecută, potrivit CNN.

Euronews sugerează că elicopterul ar fi fost într-o misiune de ajutorare a militarilor ruși răniți cu o zi în urmă, în cadrul confruntărilor cu adversarii. În ultimele zile, ucrainenii au lansat mai multe atacuri vizând Insula Șerpilor, în prezent controlată de ruși. Imagini captate din satelit au arătat o coloană de fum care se ridică de la sol.

În schimb, Ministerul rus al Apărării a spus că de fapt două bombardiere ucrainene SU-24 și un elicopter Mi-24 au fost distruse de sistemele rusești de apărare instalate pe insulă.

Update 3: Bombardament puternic asupra unei școli din satul Bilohorivka, unde două persoane au murit, iar alți 60 de civili sunt încă sub dărâmături. În același timp, forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Popasna din estul țării.

Trupele ucrainene s-au retras din orașul Popasna, din estul Ucrainei, a declarat duminică guvernatorul regiunii Luhansk, confirmând anunțul anterior al șefului republicii Cecenia, Ramzan Kadyrov, care susținea că trupele sale au preluat controlul asupra majorității orașului.

Guvernatorul de la Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat că trupele ucrainene s-au retras pentru a ocupa mai multe poziții fortificate. Forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în aprilie de-a lungul majorității flancului estic al Ucrainei, unele dintre cele mai intense atacuri și bombardamente având loc recent în jurul Popasnei.

Update 2: Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică că ar fi distrus o navă a marinei ucrainene în apropiere de Odesa noaptea trecută, într-un atac cu rachete. Autoritățile ruse susțin că rachetele au lovit o corvetă tip “Proiect 1241”, o clasă de corvete cu lansatoare de rachete sovietice cu numele de raportare NATO “Tarantul”. Reuters nu a putut verifica în mod independent raportările, iar Ucraina nu a comentat anunțul.

Update 1: Două persoane au fost ucise în urma unui bombardament rusesc al unei școli din satul ucrainean Bilohorivka, și este posibil ca alte 60 de persoane rămase sub dărâmături să fi murit, a declarat duminică Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk.

Gaidai a spus că Rusia a aruncat o bombă sâmbătă după-amiază asupra școlii unde se adăposteau aproximativ 90 de persoane, provocând un incendiu care a cuprins clădirea. Treizeci de persoane au fost salvate. “Incendiul a fost stins după aproape patru ore, apoi molozurile au fost curățate și, din păcate, au fost găsite cadavrele a două persoane”, a scris Gaidai într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Știrea inițială – În ultimele 24 de ore, aviația ucraineană a bombardat Insula Șerpilor și a scufundat o altă navă de asalt amfibiu. Rușii pretind că le-au distrus ucrainenilor mai multe avioane, dar au aruncat în aer mai multe poduri de lângă Harkov, pentru a încetini ofensiva ucraineană.

ISW consideră că Armata Ucraineană “demonstrează capabilități promițătoare și ar putea crea condiții pentru alte operațiuni ofensive la nord-est de Harkov. Oricum, în ultimele 24 de ore, cele mai importante evenimente s-au desfășurat pe Insula Șerpilor și la Odesa.

Frontul de Sud. Surse oficiale ucrainenene au dat publicității două filme, cu lovituri aeriene în jurul Insulei Șerpilor. Primul pare a fi filmat de o dronă Bayraktar și arată atacul pe timp de noapte a două Suhoi Su-27 care trec razant și bombardează instalațiile rusești de pe insulă.

Imaginile au fost difuzate azi-noapte și nu este clar dacă atacul a avut loc aseară, sau este vorba de un atac pe care ucrainenii l-au mai anunțat și în urmă cu două zile, când au difuzat însă imagini de zi, în care nu sunt vizibile avioane ci doar efectele exploziilor. Cel mai probabil, atacul a avut loc vineri noapte.

Al doilea film (despre care nu se știe când este făcut) arată lovirea unei nave de desant din clasa Serna, tot în apropiere de Insula Șerpilor, dar filmul a fost publicat ieri după amiază, deci este posibil ca atacul să fi avut loc vineri spre sâmbătă noaptea.

Aceasta nu este fregata Amiral Makarov, despre care în continuare nu există dovezi sau informații din surse credibile că ar fi fost lovită.

Ieri dimineață, un număr foarte mare de rachete de croazieră rusești (șase sau opt) au lovit Odesa, iar rușii au anunțat că au lovit la sol un avion de atac la sol Su-24, un avion de luptă Su-27, trei elicoptere Mi-8 și două drone Bayraktar.

Frontul de Est. ISW arată că generalii nu distrug podurile decât atunci când sunt siguri că nu vor efectua operațiuni ofensive în direcția respectivă. Distrugerea podurilor de la Harkov de către Armata Rusă arată că ofensiva ucraineană din nord este una suficient de serioasă pentru a pune în dificultate Armata Rusă, la fel cum s-a întâmplat și la Cernihiv, unde rușii au distrus de asemenea, în retragere podurile.  Contraofensiva ucraineană forțează unitățile ruse destinate să fie desfășurate în altă parte să se redistribuie pe frontul de la Harkov. “Având în vedere ritmul actual al avansurilor ucrainene, forțele ruse ar putea fi în imposibilitatea de a împiedica forțele ucrainene să ajungă la granița rusă, chiar și cu întăriri suplimentare”, mai arată ISW.

Deși nu poate confirma o a doua ofensivă la Izium, ISW consideră că avansul Armatei Ruse concentrate acolo după 27 martie este oprit și, deocamdată, aceasta nu mai poate avansa spre Sloviansk pentru a încercui Donbasul. Totuși, rușii au continuat atacurile terestre spre Rubijne, Avdiivka, Oleksandrivka, Kreminna și este posibil să fi capturat Popasna, orașe dintre Donețk și Izium.

La Mariupol, după evacuarea tuturor civililor din combinatul Azovstal, rușii pregătesc o paradă militară, pentru mâine 9 mai. De asemenea, ISW consideră că este foarte posibilă proclamarea Republicii Herson sau alipirea la Rusia a acestei regiuni din Ucraina.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday