Frontul de Est. Armata Ucraineană confirmă oficial faptul că a început contraofensive împotriva forțelor ruse la Harkov și Izium, situație sugerată de raportările diferitelor surse de pe teren, în ultimele două zile. În ultimele 24 de ore, rușii au contraatacat încercând să recâștige barajul de la Satarii Saltiv, la 45 Km est de Harkov, dar nu au reușit.

ISW consideră că rușii riscă să piardă posibilitatea de a bombarda Harkovul. Prezența foarte aproape de granița cu Rusia le-a permis ieri ucrainenilor să bombardeze ținte neprecizate din regiunea rusă Belgorod.

Ofensiva ucraineană de la Izium pare a avea sensul de a tăia înaintarea rușilor spre Slaviansk și de a anula tentativa acestora de a încercui forțele ucrainene din Donbas.

Mariupol. Rușii forțează cucerirea uzinei Azovstal, ultimul puct de rezstență al ucrainenilor. ISW apreciază că aceasta probabil va fi cucerită în următoarele zile, dar rezistența Mariupolului o perioadă atât de lungă de timp a ținut ocupată și a distrus un număr mai de resurse militare rusești.

Frontul de Sud. Rușii au continuat atacul la Huliapole, forțând spre Zaporijie, unde, potrivit surselor ucrainene, Armata Rusă a concentrat până la 13 grupuri tactice de batalion. Explozii au fost raportate pe aeroportul din Melitopol, ocupat și operat de ruși încă din primele zile ale războiului.

Ieri, rușii au anunțat că au restabilit legăturile feroviare între Crimeea ocupată și Herson, ceea ce ar putea îmbunătăți aprovizionarea trupelor și reluarea ofensivei spre Nikolaev și Odesa.

În Transnistria, au fost raportate focuri de armă la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan, presa transnistreană susținând că ucrainenii desfășoară exerciții militare într-un sat din apropiere de graniță. Aceste raportări nu sunt susținute de niciun fel de dovezi, iar Comandamentul Ucrainean a raportat că granița transnistreană este stabilă iar forțele sale iau măsuri de contrasabotaj.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday