Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Orban a spus că cel mai recent pachet de sancțiuni al UE riscă să submineze unitatea blocului comunitar. În plus, a adăugat că aprobarea noului pachet ar fi un eșec istoric, iar aplicarea acestuia ar provoca Ungariei mai mult rău decât ar provoca Rusia. 

Uniunea Europeană a propus miercuri cel mai dur pachet de sancțiuni de până acum împotriva Moscovei, dar mai multe țări s-au arătat îngrijorate de impactul întreruperii importurilor de petrol. Ministrul de externe Peter Szijjarto a spus că Ungaria ar putea fi de acord cu măsurile doar dacă importurile de țiței din Rusia, prin conducte, ar fi scutite de sancțiuni.

Conform scrisorii citate de Reuters, aprobarea sancțiunilor propuse ar necesita investiții pe scară largă în infrastructura alternativă de aprovizionare, dar și o revizuire a capacităților de rafinare a petrolului. Orban a mai transmis că măsurile vor determina o creștere suplimentară a prețurilor la energie, fără măsuri suficiente din partea UE pentru a atenua consecințele. Ungaria a primit anul trecut peste jumătate din importurile de țiței și produse petroliere din Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Joi, șeful pentru politică externă a blocului, Josep Borrell, a declarat că statele UE au ajuns “aproape” de un acord pentru a accepta noul pachet de sancțiuni.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday