Ancheta privind utilizarea acestor componente pornește în contextul în care din 2014, de la anexarea Crimeei, există o interdicție de vânzare de armament către Rusia. Totuși, de-a lungul timpului, în presa britanică au existat informații că unele licențe de export ar fi continuat să fie eliberate. De la începutul lunii martie, interdicția cuprinde și componente cu dublă utilizare, civilă și militară, dar mai ales cele ce au potențial de a fi folosite în scop militar. Guvernul britanic urmează să investigheze dacă în Ucraina sunt dislocate sisteme de armament rusești care conțin componente fabricate de britanici.

Conform unui raport al Royal United Services Institute (RUSI), cercetările armatei ucrainene asupra sistemelor de armament rusești recuperate de pe câmpul de luptă au arătat un “model consecvent” de dependență de componentele fabricate în străinătate. Un exemplu menționat în raport este cel al tranzistoarelor de înaltă frecvență fabricate în Marea Britanie și folosite în blindatele rusești Borisoglebsk-2 cu sisteme de bruiaj (foto).

Raportul RUSI nu precizează când ar fi putut fi exportate aceste componente și indică nereguli din partea producătorilor. Totuși, ridică îngrijorări cu privire la faptul că piesele fabricate în Regatul Unit ar putea încă să-și găsească drumul spre Rusia. De asemenea, raportul sugerează că sancțiunile economice occidentale vor determina Moscova să devină din ce în ce mai dependentă de contrabanda cu astfel de componente pentru a se asigura că avioanele, rachetele și alte muniții hi-tech utilizate pot funcționa.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: “Am introdus cele mai importante și mai severe sancțiuni economice cu care s-a confruntat vreodată Rusia, pentru a contribui la slăbirea mașinii de război a lui Putin (…). Marea Britanie are printre cele mai solide și transparente regimuri de control al exporturilor din lume. Luăm în serios toate acuzațiile de încălcare a controlului exporturilor și vom lua măsuri suplimentare, la nevoie.”

Boris Johnson se afla în India (țară care a refuzat să condamne invazia din Ucraina) când a fost publicat raportul, anunțând că guvernul va simplifica modul de acordare a licențelor pentru exportul de arme cu New Delhi prin emiterea unei licențe generale de export deschise în India. Autorii raportului RUSI au avertizat că “între timp, Rusia a stabilit mecanisme de «spălare» a acestor obiecte prin țări terțe. Prin urmare, restricționarea accesului înseamnă probabil împiedicarea exportului către țări precum India de bunuri care sunt, în unele cazuri, utilizate în scopuri civile.” În replică, premierul a declarat că va elimina lacunele pentru a se asigura că exporturile Regatului Unit către India nu pot ajunge să fie folosite pentru armele rusești.

Raportul mai explică și faptul că deși armele rusești au foarte multe componente fabricate în Occident, nu este clar dacă companiile care le fabrică știu că armata rusă este utilizatorul final. 

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday