SUA. Joe Biden solicită Congresului să aprobe rapid un nou ajutor de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Cea mai mare parte din sumă, pentru armament.

Președintele SUA a cerut Congresului, în cadrul unei declarații de presă, să aprobe o nouă tranșă de ajutoare de 33 de miliarde de dolari pentru a continua sprijinirea Ucrainei. Conform Reuters și BBC, din această sumă, 20 de miliarde sunt pentru arme, muniții și alte tipuri de asistență militară, 8,5 miliarde sunt pentru asistență economică, iar 3 miliarde pentru ajutoare umanitare. 

“Ucraina are nevoie de 33 de miliarde de dolari. Nu este ieftin, dar dacă cedăm agresiunii ne va costa mai scump. Trebuie să susținem poporul ucrainean, altfel vom vedea cum rușii își vor continua atrocitățile. Este critic ca această finanțare să fie aprobată cât mai repede posibil. Am trimis noi forțe ca să apere teritoriul NATO, mai ales în partea de est a NATO. Faptele sunt clare pentru toți – noi nu atacăm Rusia, ci ajutăm Ucraina să se apere. Rusia este agresorul, iar lumea trebuie să tragă Rusia la răspundere”, a spus Joe Biden.

Președintele american face apel la membrii Congresului să aprobe acest pachet cât mai rapid, “fiind crucial și pentru securitatea alimentară”. Spune că acest lucru va ajuta la restabilirea securității alimentare atât pentru americani, cât și pentru ucraineni, dar și la reducerea prețurilor la alimente.

Am trimis mii de rachete anti-tanc, zeci de milioane de gloanțe. Dăm Ucrainei informații la timp încât să se apere de atacurile rusești și ajutăm și fluxul de arme de la aliații noștri. Mare parte din echipamentul anunțat în ultimele două săptămâni a ajuns în Ucraina și este folosit pe câmpul de luptă. Trimit Congresului o cerere suplimentară bugetară pentru a menține fluxul de arme către ucraineni. Vom susține școlile, spitalele, și vom ajuta la plata pensiilor, vom ajuta la combaterea crizei alimentare”, a declarat Biden.

Întrebat despre retorica Rusiei privind armele nucleare, Joe Biden spune că “reflectă eșecul Rusiei, arată disperarea lor. Nimeni nu ar trebui să facă comentarii inutile despre utilizarea armelor nucleare”.

Președintele a adăugat și că, deși Moscova susține că este o sursă de încredere de energie pentru întreaga lume, “acțiunile lor față de Polonia și Bulgaria arată contrariul”. Biden a făcut astfel referire la decizia Gazprom de a întrerupe aprovizionarea cu gaz pentru cele două țări: “Asta arată că Rusia folosește energia nu doar ca marfă, ci ca armă. Nu-i vom lăsa să intimideze și să șantajeze pentru a scăpa de sancțiuni”.

Folosim cookies