Update ora 21:30: Cel puțin trei persoane au fost rănite în urma exploziilor din această seară din capitala ucraineană. Primarul Kievului a precizat ca victimele au fost transportate la spital. Potrivit rapoartelor locale, prima rachetă ar fi lovit etajele inferioare ale unui imobil locuit, în timp ce a doua ar fi vizat o clădire fără nume din apropiere.

Update ora 21:00: Două explozii au fost auzite joi seară într-un cartier central al Kievului, potrivit primarului Vitali Klitschko, citat de presa internațională: “Inamicul a tras asupra Kievului. Au fost două lovituri în districtul Șevcenkivskyi. Toate serviciile de urgență lucrează la fața locului. Informațiile despre victime sunt clarificate în aceste momente“.

Exploziile au avut loc la scurt timp după ce discuțiile dintre președintele Volodimir Zelenski și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-au încheiat în capitala Ucrainei.

În urmă cu două zile, în timpul vizitei la Moscova, Secretarul General al ONU l-a sfidat pe ministrului rus de Externe, declarând, în conferința comună de presă, că Rusia a început o invazie în Ucraina, nu o “operațiune militară specială”, cum susțin autoritățile de la Kremlin.

Știrea inițială: Forțele ucrainene anunță că au atacat o baterie antiaeriană rusească de pe Insula Șerpilor. Rușii avansează de la Izium spre vest, într-o mișcare (probabil de încercuire) riscantă. Explozii azi noapte la Herson și Odesa.

Frontul de Est. La Izium, punct de concentrare a forțelor ruse între Harkov și Donbas, Armata Rusă a continuat atacurile pe trei direcții de înaintare, spre SE (Sloviansk), spre SV (Barvinkove) și direct spre vest, aparent îndepărtându-se de Donbas. Ucrainenii susțin că au respins atacuri pe primele două axe de înaintare, dar este neclar de ce înaintează rușii spre vest de Izium. ISW consideră că, cel mai probabil, intenția acestora este să pivoteze spre sud pentru a înconjura Barvinvoke, punct în care deocamdat ucrainenii rezistă. Totuși, aceste forțe ar putea, alternativ, să încerce o încercuire mai largă a forțelor ucrainene din Donbas, dar o astfel de manevră ar fi foarte riscantă pentru că această coloană s-ar îndepărta de liniile de înaintare ale Rusiei, care se sprijină reciproc și care converg spre Severodonețk.

În Donbas, Aramta Rusă a făcut progrese marginale în atacurile frontale spre Severodonețk, Rubijne și Popasna, cucerind mici orășele din jurul acestor puncte de rezistență ucrainene.

ISW consideră că forțele ruse fac totuși progrese, chiar dacă lente, pe aceste multiple mici axe de avans, dar capacitatea lor de a încercui forțele ucrainene și măsura în care vor putea avansa rămân neclare.

Frontul de Sud. La miezul nopții de miercuri spre joi Odesa a fost din nou atacată cu rachete. Joi dimineață, ucrainenii au anunțat că au atacat (fără să precizeze cum, probabil cu rachete) forțele ruse de pe Insula Șerpilor (50 Km est de Sulina), lovind un punct de control și o baterie antiaeriană.

De câteva zile atacurile ruse s-au intensificat în zona Herson și Zaporijie și ISW consideră că rușii vor relua atacul spre Nikolaev și Krivoi-Rog, după mai multe săptămâni în care s-au mulțumit să consolideze apărarea pozițiilor ocupate în Herson. Statul Major Ucrainean a anunțat că forțele ruse efectuează în mod activ recunoașteri aeriene în pregătirea probabilă pentru operațiuni ofensive. Totuși, atacurile în direcția Nikolaev au eșuat, iar ucrainenii au recapturat mai multe localități mici aflate la 50 km nord de orașul Herson.

Miercuri rușii au dispersat un protest din Piața Libertății din Herson, iar miercuri noaptea un turn de televiziune din regiunea ocupată a explodat, cel mai probabil atacat cu rachete.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday