Microsoft a publicat un raport, numit <Războiul hibrid din Ucraina>, în care detaliază atacurile cibernetice “necruțătoare și distructive” desfășurate de Rusia în Ucraina. Potrivit companiei, chiar înainte de invazia propriu-zisă, cel puțin șase actori de stat aliniați cu Rusia au lansat peste 237 de operațiuni împotriva Ucrainei, inclusiv atacuri distructive, dintre care unele sunt încă în desfășurare.
Atacurile cibernetice sunt însoțite de activități ample de spionaj și nu numai că au degradat sistemele instituțiilor din Ucraina, dar au încercat, de asemenea, să perturbe accesul populației la informații fiabile și servicii vitale de care depind civilii, și au încercat să zdruncine încrederea în conducerea țării. Potrivit Microsoft, Rusia desfășoară activități limitate de atac, spionaj și campanii de dezinformare care implică și state membre NATO.
După cum detaliază raportul publicat astăzi, utilizarea atacurilor cibernetice de către Rusia pare să fie strâns corelată și uneori direct sincronizată cu operațiunile sale militare care vizează servicii și instituții cruciale pentru civili.
“De exemplu, un actor rus a lansat atacuri cibernetice împotriva unei mari companii de radiodifuziune la 1 martie, în aceeași zi în care armata rusă și-a anunțat intenția de a distruge ținte de <dezinformare ucrainene> și a atacat cu rachete un turn de televiziune de la Kiev. Pe 13 martie, în timpul celei de-a treia săptămâni de invazie, un actor rus separat a furat date de la o organizație de securitate nucleară la câteva săptămâni după ce unitățile militare ruse au început să captureze centrale nucleare, stârnind îngrijorări cu privire la expunerea la radiații și accidente catastrofale. În timp ce forțele ruse asediau orașul Mariupol, ucrainenii au început să primească un e-mail de la un actor rus care se preface ca rezident din Mariupol, acuzând în mod fals guvernul ucrainean că abandonează cetățenii ucraineni”, detaliază Microsoft.
Raportul descrie 40 de atacuri distructive observate de companie, care vizează sute de sisteme:
- 32% dintre acestea au vizat direct organizațiile guvernamentale ucrainene la nivel național, regional și de oraș.
- peste 40% au vizat organizații din sectoarele de infrastructură critică care ar putea avea efecte negative asupra guvernului, armatei, economiei și civililor ucraineni.
Raportul include și o cronologie detaliată a operațiunilor cibernetice din Rusia. Actorii aliniați cu Rusia au început prepoziționarea pentru conflict încă din martie 2021, intensificând acțiunile împotriva organizațiilor din interiorul Ucrainei sau asupra aliaților săi, pentru a obține o poziție mai mare în sistemele ucrainene.
“Când trupele ruse au început să se deplaseze spre granița cu Ucraina, am văzut eforturi pentru a obține accesul inițial la ținte care ar putea oferi informații despre parteneriatele militare și externe ale Ucrainei. Până la jumătatea anului 2021, actorii ruși vizau vânzătorii lanțului de aprovizionare din Ucraina și din străinătate pentru a asigura acces suplimentar nu numai la sistemele din Ucraina, ci și la statele membre NATO. La începutul anului 2022, când eforturile diplomatice nu au reușit să detensioneze tensiunile tot mai mari în jurul consolidării militare a Rusiei de-a lungul granițelor Ucrainei, actori ruși au lansat cu o intensitate din ce în ce mai mare atacuri distructive de tip malware împotriva organizațiilor ucrainene. De când a început invazia, atacurile cibernetice rusești au fost desfășurate pentru a sprijini obiectivele strategice și tactice ale armatei. Este probabil că atacurile pe care le-am observat sunt doar o fracțiune din activitatea care vizează Ucraina”, conchide Microsoft.
Compania avertizează asupra intensificării atacurilor cibernetice direct proporțional cu cele militare. De asemenea, atrage atenția că hackerii ruși ar putea să-și extindă acțiunile și împotriva statelor care decid să ofere asistență militară Ucrainei sau a celor care impun sancțiuni Kremlinului: “Am observat că actorii ruși activi în Ucraina manifestă interes sau desfășoară operațiuni împotriva organizațiilor din Țările Baltice și Turcia – toate state membre NATO care furnizează activ sprijin politic, umanitar sau militar Ucrainei”.
Sursă: Microsoft.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.