Președintele Rusiei a amenințat, în cadrul unei adresări în fața parlamentarilor din Sankt Petersburg, că Rusia va acționa rapid împotriva oricărei țări care încearcă să intervină în Ucraina, insistând că Moscova își va îndeplini toate obiectivele militare propuse. Putin a amenințat cu “un răspuns fulgerător”, fără a detalia, însă a adăugat că Rusia va folosi ”mijloace de care oponenții nu dispun”. 

Declarația are loc în contextul în care, în urmă cu șapte zile, Federația Rusă a testat cu succes noua rachetă hipersonică Sarmat (sau Satan II) capabilă să transporte încărcătură nucleară până la o distanță de 18 mii de kilometri, cu o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului. Atunci, liderul de la Kremlin a felicitat armata și a comentat că arma “nu are un analog în lume și nu va avea pentru mult timp. Această armă cu adevărat unică va consolida potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și îi va face pe cei care, încântați de o retorică frenetică, agresivă, încearcă să ne amenințe ţara”.

Președintele rus a mai adăugat că Ucraina a fost adusă la o confruntare directă cu Rusia de către forțele externe”, afirmație pe care a mai făcut-o și în trecut: “Astfel de planuri, inclusiv un atac militar asupra Crimeei și Donbasului, au fost precizate în documente doctrinare ucrainene.”

Avertismentul lui Putin vine după comentariile de ieri ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, conform cărora există un risc “serios” de război nuclear, “ce nu poate fi subestimat”. SUA au numit remarcile lui Lavrov “apogeul iresponsabilității” și au spus că sunt o încercare de a distrage atenția de la eșecurile militare rusești în Ucraina.

Anterior, purtătorul de cuvânt al lui Putin a susținut și el o declarație de presă, în care a vorbit despre evenimentele din ultimele 24 de ore. Acesta a făcut referire la decizia de oprire a livrărilor de gaze rusești spre Polonia şi Bulgaria, afirmând că este rezultatul “acţiunilor neprietenoase” ale Occidentului. În plus, Peskov a calificat drept “provocatoare” declaraţia unui consilier al lui Zelenski, ce a spus că problema din Transnistria ar putea fi rezolvată “cât ai pocni din degete”, dacă Moldova ar cere ajutorul Ucrainei sau României.

Sursa: TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday