UPDATE 2: Anunțul a fost făcut de către generalul-colonel Mihail Mizintsev, șeful Centrului Național de Gestionare a Apărării, care a completat că ”în aceste teritorii se instaurează o viață liniștită, se refac în mod activ facilitățile de susținere a vieții pentru populație, infrastructura socială, locuințele și serviciile”, citat de agenția rusească Interfax și preluat de Reuters. Oficialii ucraineni încă nu au emis un punct de vedere în privința ocupării totale a regiunii Herson.

Amintim că orașul Herson a fost primul important cucerit de militarii ruși, la o săptămână după începutul războiului. O lună mai târziu după invazie, trupele ucrainene au lansat o contraofensivă, iar Pentagonul explica atunci că rușii nu mai sunt în control deplin.

UPDATE 1: Autoritățile locale au transmis că orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a fost lovit astăzi de două rachete rusești. Una dintre rachete a explodat în aer, iar cealaltă a lovit o fabrică de aluminiu. Potrivit BBC, este primul atac cu rachete asupra orașului, de la începutul războiului. În urma atacului, o persoană a decedat, iar alta a fost rănită, scrie CNN, citând oficiali ucraineni.

Anterior, Energoatom, compania de energie nucleară de stat din Ucraina, anunțase că două rachete au zburat deasupra centralei nucleare Zaporojie, aflată în orașul Energodar și ocupată de ruși la începutul războiului.

Altitudinea joasă la care au zburat rachetele, direct deasupra amplasamentului ZNPP, unde se află șapte facilități nucleare cu o cantitate imensă de material nuclear, prezintă riscuri uriașe. Rachetele ar fi putut lovi una sau mai multe astfel de facilități nucleare și ar fi putut provoca astfel o catastrofă nucleară ce ar pune în pericol întreaga lume prin cantitatea de radiații emanată“, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom.

Centrala din apropierea orașului este cea mai mare facilitate nucleară din Europa și a fost ocupată de armata Rusiei la începutul lunii martie. Zaporojie este un important centru industrial al Ucrainei și a fost primul oraș în care refugiații ucraineni din Mariupol s-au oprit, încercând să se îndepărteze cât mai mult de orașul port aflat sub asediu de la începutul invaziei ruse.

Știrea inițială: Război în Ucraina. Bombardamente ale rușilor pe toată linia Frontului de Est, însă fără niciun avans important pe plan terestru. Contraatacuri de amploare ale ucrainenilor pe Frontul de Sud. ISW consideră că atacul cu rachete asupra gărilor nu poate influența decisiv cursul războiului.

Conform ISW, un important element al ofensivei rușilor din ultimele 24 de ore este atacul cu rachete asupra a cinci gări din vestul și centrul țării, în decurs de doar o oră, cu scopul de a perturba livrările străine de armament în contextul în care SUA au declarat că vor intensifica livrările.

Analiștii evidențiază faptul că este posibil ca Kremlinul să fi efectuat aceste atacuri și cu scopul de a demonstra capacitatea Rusiei de a lovi ținte oriunde pe teritoriul Ucrainei, însă spun că este puțin probabil ca acestea să poată afecta în mod decisiv cursul războiului. Grupul de specialiști Bellingcat raporta pe 24 aprilie că Rusia a folosit probabil 70% din stocul său total de rachete de înaltă precizie, până în prezent.

Frontul de sud: Au fost observate concentrări de trupe rusești, posibil cu intenția deschiderii unei ofensive asupra orașului Zaporijie. Ucrainenii au continuat contraatacul din Nikolaev spre Herson.

ISW noteză că rușii continuă să facă puține progrese în estul Ucrainei și au dificultăți și în a încercui pozițiile ucrainenilor. Totuși, este puțin probabil ca aceste contraatacuri ale ucrainenilor din Herson să se dezvolte într-o contraofensivă mai mare în termen scurt, dar sunt însă importante pentru modul în care afectează eforturile Rusiei de a captura complet regiunea Herson.

Între timp, rușii au reluat ofensiva terestră împotriva uzinei Azovstal de la Mariupol în ultimele 24 de ore, însă rezistența ucraineană a respins și noile atacuri. Astfel, rușii par a fi “irosit” seria de bomardamente asupra uzinei care a avut loc ieri. Aparent, comandanții ruși sunt conștienți de faptul că nu vor putea miza pe faptul că apărătorii rămași se vor preda până pe 9 mai doar pentru că nu mai au provizii.  

Frontul de est: Forțele rusești au continuat să bombardeze toată linia frontului în Donețk și Luhansk, însă nu au înregistrat niciun avans important pe plan terestru. Armata ucraineană a afirmat că a respins atacurile rusești împotriva Koroviy Yar și Rubijne, dar confirmă că luptele sunt în desfășurare în Popasna.

ISW subliniază că rușii vor intensifica ofensiva terestră în următoarele zile. Cel mai probabil, vor continua să atace pe parcursul zilei de marți la sud-est de Izium, la vest de Kreminna și Popasna și la nord de orașul Donețk, prin Avdiivka. Analiștii evidențiază și importanța situației din Transnistria, unde a avut loc un atac cu grenade asupra ministerului securității din republica separatistă transnistreană, dar spun că este puțin probabil în acest moment ca forțele transnistrene să fie implicate direct în războiul din Ucraina.

Analiza ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday