Locotenent-colonelul canadian Billie Flynn, fost pilot senior de încercare pe aeronavele F-35, a explicat într-un interviu pentru The Aviationist modul în care acest tip de avioane de luptă a fost proiectat să acționeze. Spre deosebire de F-16, vulnerabil la antiaeriană, F-35 este conceput exact pentru “un mediu aerian ostil și contestat” în care baterii antiaeriene și aeronave inamice sunt active.

Într-o variantă de încărcare mai mică, spune fostul pilot, F-35 are “capacități concentrate precis pe ceea ce am văzut în Ucraina” care l-ar face extrem de eficient, pentru că “el vede tot, dar inamicul nu îl vede” și va distruge toate amenințările sofisticate de la sol, a explicat Flynn.

Odată ce dominația aeriană este obținută, aeronave precum F-16 pot oferi putere de foc suplimentară împotriva forțelor terestre inamice, dar chiar și atunci va fi nevoie de F-35 pentru a le proteja, potrivit lui Flynn.

Totuși, spune fostul pilot de încercare, în condiții de încărcare pentru bombardament masiv, avionul își pierde “invizibilitatea” pe radar, iar o astfel de decizie ar trebui luată cu precauție.

Avioanele F-35 sunt prezente acum pe flancul estic al NATO, două dintre ele operând din România, iar altele în Polonia și țările baltice. Alături de SUA, Olanda a mai trimis aeronave F-35 care să opereze din Bulgaria. Deși nu se știe dacă aceste aeronave au efectuat misiuni sau patrule în zona de responsabilitate a NATO, lt-colonelul Billie Flynn spune că prezența lor atât de aproape de zona de conflict a avut un impact, fiind “un factor semnificativ de descurajare” pentru forțelor ruse: “Capacitatea F-35 de a neutraliza inamicul nu poate fi egalată de niciun alt avion care zboară în forțele aeriene ale altcuiva. Doar faptul că F-35-urile sunt acolo îi sperie pe toți”, a comentat el.

China și Rusia au dezvoltat la rândul lor avioane de generația a cincea, invizibile. Modelul chinez J-20 a intrat în producția de masă la sfârșitul anului 2021 dar nu a fost niciodată folosit în condiții de luptă. Rusia a construit modelul Suhoi 57, despre care se știe sigur că a fost trimis în războiul din Siria, dar nu este clar ce misiuni a efectuat acolo. Oricum, producția de serie pentru Su-57 încă nu a început, primul regiment operațional (de 24 de aparate) urmând a intra în serviciu în 2025.

Sursă alternativă: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday