Cercetătorii au modificat genetic viermi de mătase pentru a produce mătase care conține proteine fluorescente în diverse culori. Apoi au tratat fibrele de mătase pentru a crea polimeri de mătase care au putut apoi fi imprimați pentru a forma o etichetă din mătase foarte subțire și cu o lungime de doar 9 milimetri. Conform cercetătorilor, eticheta este complet organică și comestibilă, fără materiale sintetice încorporate (precum vopseluri sau tuș).

Această etichetă poate fi scanată folosind telefoane mobile obișnuite, iar o aplicație specială decodează eticheta și oferă informații despre medicament, lotul în care a fost produs și autenticitatea acestuia.

De asemenea, conform cercetătorilor, eticheta rămâne stabilă și citibilă chiar și în flacoane de lichide și în alcool (folosit adesea în soluții medicamentoase). Dacă o asemenea tehnologie este adoptată la scară largă, ea ar putea permite oricărui telefon cu filtrele corecte aplicate să verifice autenticitatea medicamentelor oferite. La scară mai limitată, asemenea cititoare ar putea fi prezente în farmacii pentru a permite verificarea medicamentelor.

Scopul acestei tehnologii este contracararea pieței medicamentelor contrafăcute care, doar la nivelul anului 2019, a avut o valoare de 35 de miliarde de dolari la nivel global. Multe dintre acestea sunt produse sau stocate în condiții improprii, nu conțin substanța activă corectă sau sunt alterate în alte moduri.

Sursa: Sciencedaily

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday