Război în Ucraina. UPDATE: Președintele Zelenski confirmă că “bătălia pentru Donbas” a început și spune că o mare parte a armatei ruse este “dedicată acum acestei ofensive”.

UPDATE 6: Președintele Zelenski anunță că “bătălia pentru Donbas” este acum în derulare. Anunțul său confirmă avertismentele din partea altor înalți oficiali conform cărora Rusia a început luni mult anticipatul atac asupra regiunii de est a Ucrainei. “Acum putem confirma că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pe care o pregătesc de mult timp. O mare parte a Armatei Ruse este acum dedicată acestei ofensive”, a transmis liderul ucrainean.

Oricât de mulți militari ruși vor aduce în acea zonă, vom continua să luptăm și să ne apărăm și vom face asta zilnic. Nu vom renunța la nimic care este ucrainean, dar nu avem nevoie de nimic care nu este al nostru”, a continuat Zelenski.

Tot în această seară, șeful de cabinet al președintelui a declarat că “A început a doua fază a războiului” și le-a transmis ucrainenilor “Să credeți în armata noastră, pentru că este foarte puternică”.

UPDATE 5: Patru persoane au fost ucise astăzi de către obuzele rusești în regiunea Donețk, a transmis guvernatorul regional Pavlo Kirilenko pe canalul său de Telegram.

Într-un alt raport transmis de BBC, șeful regiunii Luhansk a scris pe Facebook că “A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi”. Luptele sunt “constante” în orașele Rubijne și Popasna, iar cel puțin patru persoane au fost ucise în timp ce orașul Kreminna a căzut în mâinile inamicului peste noapte, a adăugat oficialul.

UPDATE 4: Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că Rusia a terminat regruparea trupelor pentru a lansa ofensiva în estul Ucrainei: ”Întărirea grupului ofensiv are loc datorită transferului unor unități suplimentare. Cele mai intense lupte au loc în regiunile Donețk și Slobojanski. Rusia se pregătește de o ofensivă în estul Ucrainei pentru a-și stabili controlul deplin asupra Donețk și Luhansk și pentru a-și asigura stabilitatea coridorului terestru cu Crimeea”. Informația a fost reluată de Statul Major al Armatei Ucrainene, pe paginile sale de informare.

În schimb, șeful Serviciului ucrainean de Securitate a spus, citat de Reuters”în această dimineață, pe aproape întreaga linie a frontului din regiunile Donețk, Luhansk și Harkov, ocupanții au încercat să spargă formele noastre de apărare. Au dat startul încercării de a începe faza activă a operațiunii”.

Suplimentarea unităților a fost confirmată pentru CNN de către un înalt oficial al Pentagonului, citat în anonimat. Acesta a explicat că din evaluările Ministerului, Rusia a adus în estul și sudul Ucrainei încă 11 grupuri tactice de batalion, urcând numărul la un total de 76: ”Și-au sporit capacitatea în interiorul Ucrainei”.

UPDATE 3: Intensificare a bombardamentelor rusești în estul țării, în ultimele 24 de ore. Autoritățile locale semnalează inclusiv mișcări de trupe și de vehicule blindate, dar nu este clar dacă este o ofensivă majoră pe întreg Frontul de Est.

Atât oficialii ucraineni, cât și Ministerul rus al Apărării au raportat o intensificare a acțiunilor militare în partea de est a Ucrainei în ultimele 24 de ore, cu atacuri aeriene asupra mai multor orașe, precum Kramatorsk, unde au fost distruse cel puțin opt clădiri rezidențiale, facilități educaționale și de infrastructură.

“Bombardamentele rușilor de-a lungul frontului estic au continuat pe tot parcursul nopții. Atacurile inamicului au fost de o intensitate mai ridicată în orașele Mariinka, Avdiivka și Ocheretyne”, a declarat șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kyrylenko. 

Deși cele trei orașe au fost atacate intens în ultimele săptămâni, rămân încă sub controlul armatei ucrainene, dar ultimele bombardamente au cauzat întreruperi ale rețelei de electricitate și gaze. Până la acest moment nu au fost raportate victime.

În regiunea Luhansk, Ministerul ucrainean de Interne a declarat că forțele ocupante “au tras duminică cu mortiere, artilerie și cu multiple lansatoare de rachete asupra orașelor Severodonețk, Rubijne, Kreminna, Lisiceansk, Popasna, Hirske și Zolote”.  Ca urmare a bombardamentelor 29 de locuințe au rămas fără electricitate și 38 fără gaze. În momentul de față, în regiunea Rubijne, nu există alimentare cu apă.

Aceste orașe au reprezentat linia frontului ucrainean în ultimele săptămâni, și au suferit daune semnificative. Oficialii estimează că aproximativ 70% din Severodonețk a fost distrus.

Serghei Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, a declarat că 67 de civili au fost salvați din regiunile Severodonetsk, Rubijne, Popasna, Lisiceansk și Hirske.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forțele sale au lansat rachete de precizie în jurul Ucrainei, distrugând peste noapte 16 instalații militare ucrainene. Conform declarației, rachetele au lovit cinci posturi de comandă, o instalație de depozitare a combustibilului și trei depozite de muniții, personal și echipament militar. Majoritatea țintelor se aflau în regiunea Donbas sau în apropiere. Aceste informații nu au putut fi verificate imediat.

Purtătorul de cuvânt al administrației regionale Zaporojie, Ivan Arefyev, a declarat că mai multe sate din interiorul Donețkului au fost lovite de bombardamente, inclusiv Staromayorske și Makarivka.

Conform acestuia, trupele rusești bombardează așezările din regiune cu avioane, lansatoare de rachete GRAD, artilerie cu arme de calibru mic, mortare și mitraliere de calibru mare.

Aceste mișcări ale trupelor rusești au loc și în contextul în care, ieri, președintele Ucrainei declara: “Nu suntem dispuși să renunțăm la vreun teritoriu din estul țării pentru a pune capăt războiului. Suntem pregătiți să luptăm în Donbas.”

UPDATE 2: Primarul din Liov anunță că bilanțul victimelor a urcat la 7 decese și 11 persoane rănite, dintre care două sunt în stare gravă.

UPDATE 1: Oficialii ucraineni spun că cinci rachete au lovit orașul Liov în această dimineață, potrivit The Guardian.

Cinci atacuri aeriene au lovit infrastructura civilă din orașul Liov. Rușii continuă să lovească în mod barbar, cu atacuri aeriene, orașele ucrainene, declarând cu cinism întregii lumi «dreptul» lor de a ucide ucraineni“, a declarat un consilier prezidențial ucrainean. Primarul orașului indică și un bilanț al victimelor: șase persoane decedate și opt rănite. Acesta mai adaugă faptul că 40 de mașini au fost distruse, iar un hotel a fost puternic avariat, însă nu este clar dacă a fost lovit direct.

Un parlamentar ucrainean a precizat că au fost lovite și clădiri din zona gării din Liov. Informațiile nu au putut fi verificate din alte surse.

Știrea inițială: Război în Ucraina. Forțele ruse nu au avansat în ultimele 24 de ore și nu este clar când sau dacă vor mai desfășura o ofensivă majoră pe Frontul de Est. Ucrainenii spun că, în ciuda acumulării masive de forțe, “rușii nu se grăbesc, pentru că au învățat din experiențele de la Kiev”.

Frontul de Est. Rușii atacă permanent pe linia din Donbas, dar ofensivele sunt slabe, în așteptarea unui atac masiv dinspre Izium care întârzie. Potrivit ISW, Armata Rusă care se desfășoară în estul Ucrainei continuă să se confrunte cu probleme semnificative de moral și de aprovizionare și “pare puțin probabil să intenționeze, sau să poată, să efectueze un val ofensiv major în zilele următoare”. Anna Maliar, adjunctul ministrului Apărării din Ucraina a declarat ieri că Armata Rusă nu se mai grăbește să lanseze o ofensivă în estul Ucrainei, după ce a învățat din experiența de la Kiev.

În schimb ucrainenii au desfășurat contraatacuri la Est și SE de Harkov, eliberând câteva sate controlate anterior de ruși.

Frontul de Sud. După ce forțele ucrainene care rezistă la Mariupol au fost înconjurate în uzina Azovstal, Armata Rusă pare a dori să reia ofensiva dinspre sud spre Zaporijie. Nu este clar în cât timp sau dacă forțele de la Mariupol vor fi disponibilizate pe alte linii de atac.

La Herson, rușii au în continuare poziții defensive, care sunt hărțuite de Armata Ucraineană. Aceasta a raportat că a reușit să distrugă sâmbătă zece vagoane de muniție rusească. ISW nu poate confirma independent această afirmație.

Analiza integrală ISW

Folosim cookies