Război în Ucraina. Niciun avans al Armatei Ruse în ultimele 24 de ore. La Mariupol, pregătiri pentru intensificarea atacurilor aeriene și de artilerie, din cauza progresului slab al ofensivei terestre.

Update ora 21:00: Potrivit agenției de știri TASS, Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă seara că zona urbană a Mariupolului a fost “complet curățată de militanții Azov, mercenari și Forțele Armate ale Ucrainei“, iar că ucrainenii rămași sunt blocați pe teritoriul combinatului metalurgic Azovstal. Generalul Igor Konașenkov a declarat că “singura șansă ca aceștia să rămână în viață este să renunțe la arme și să se predea“.

Konașenkov susține că, până acum, 1.464 de ucraineni s-au predat în timpul asediului Mariupolului și că numărul celor care s-au adăpostit în Azovstal nu depășește 2.500 de oameni. Potrivit ministerului, până la 16 aprilie, forțele ucrainene din orașul-port asediat au pierdut peste 4.000 de oameni, a adăugat agenția de stat RIA.

Update ora 12:30: Ministrul rus al Apărării susține că în această dimineață “au fost distruse cu rachete de înaltă precizie 16 ținte inamice, inclusiv echipamente militare și depozite de armament”, însă aceste afirmații nu au fost confirmate momentan de autoritățile ucrainene și de presa internațională. Potrivit oficialilor ruși, dar și corespondenților AFP, în zona Kiev ar fi fost lovită o uzină militară ce produce vehicule blindate. Nu este clar ce tip de rachete au folosit rușii.

Într-adevăr, primarul orașului a anunțat în această dimineață că mai multe ținte au fost lovite în oraș, dar a precizat că nu poate oferi mai multe detalii, nici despre clădirile afectate și nici despre victime. Presa ucraineană relatează că bombardamentele au continuat și în estul țării, inclusiv în Harkov, unde o persoană a murit și 18 au fost rănite.

Rușii mai spun că printre țintele lovite se numără și o uzină de reparații de echipamente militare din Nicolaev, în sudul Ucrainei. Rusia susţine că a doborât un avion Su-25 al forţelor militare ucrainene în apropiere de Izium, în regiunea Harkov din estul Ucrainei.

În orașele din Luhansk, au fost avariate mai multe conducte de gaz în urma bombardamentelor.

Știrea inițială: Război în Ucraina. Niciun avans al Armatei Ruse în ultimele 24 de ore. La Mariupol, pregătiri pentru intensificarea atacurilor aeriene și de artilerie, din cauza progresului slab al ofensivei terestre.

În ultimele 24 de ore, în apropierea capitalei au fost auzite cele mai puternice bombardamente din ultimele două săptămâni. Acestea au avut loc la scurt timp după ce Rusia a avertizat că va intensifica atacurile aeriene asupra regiunii Kiev, ca răspuns la ”acțiunile teroriste și de sabotaj comise de regimul naționalist de la Kiev”. Vizată de aceste bombardamente a fost și o fabrică de rachete anti-navă, aparent de tip Neptun, aceleași despre care Kievul a spus că le-a folosit pentru a distruge crucișătorul Moskva.

În paralel, serviciile de informații militare ucrainene cred că sancțiunile internaționale perturbă din ce în ce mai mult capacitatea Rusiei de a înlocui pierderile de echipamente. De exemplu, Uralvagonzavod, cel mai mare producător de tancuri din lume și producătorul tancului principal al Rusiei, T-72, se confruntă cu dobânzi în creștere la împrumuturi, prețuri în creștere la materiale și componente și deficit de piese importate.

Frontul de Est Potrivit ISW, forțele ruse au continuat atacurile locale spre Sverodonețk, Rubijne, Mariinka și Popasna, însă fără vreun progres important. Întăririle trimise până acum nu au reușit să spargă apărarea ucraineană pe niciunul dintre fronturile de est. Astfel, trupele rusești nu au cucerit teritorii noi în ultimele 24 de ore.

De asemenea, în toată această mobilizare din est, rușii par că nu au luat nicio pauză pentru a se organiza. Analiștii afirmă că aceștia urmează aceleași tactici care au eșuat și la nord de Kiev, continuând să canalizeze mici grupuri de forțe în atacuri fără succes împotriva pozițiilor defensive ucrainene, fără a lua pauza operațională care este probabil necesară pentru a se pregăti pentru o ofensivă mai amplă.

Bătălia pentru Mariupol Rușii continuă să forțeze atacuri în Mariupol, iar în acest moment, nu este clar cât timp vor mai rezista trupele ucrainene, atât din punct de vedere al luptelor, cât și al proviziilor. Nici în acest oraș, trupele rusești nu au avansat deloc în ultima zi, în ciuda unor atacuri descrise ca fiind “agresive”. Militarii ucraineni recunosc că situația “se deteriorează”, dar spun că nu se vor preda.

În acest context, rușii au trimis noi sisteme de artilerie și este de așteptat că Forțele ruse își vor crește probabil ritmul loviturilor aeriene și de artilerie din cauza ritmului lent al ofensivei terestre.

Frontul de Sud Progrese nesemnificative în jurul Hersonului în ultimele 24 de ore. Forțele ruse au efectuat atacuri limitate asupra pozițiilor ucrainene la vest de Herson și au continuat să bombardeze Nicolaev, însă fără avansări importante.

Analiza integrală pe ISW

Folosim cookies