UPDATE, joi, ora 23: Ministerul rus al Apărării a anunțat în această seară că nava Moskva s-a scufundat, la o zi după ce presa de stat a raportat că la bordul crucișătorului a avut loc un incendiu care a provocat explozii de muniție în interiorul acestuia.

Potrivit informațiilor din mass-media, nava era transportată către Crimeea pentru reparații. “În timpul remorcării crucișătorului Moskva către portul-destinație nava și-a pierdut stabilitatea, din cauza avariei aduse carenei în timpul incendiului care a provocat detonarea muniției. În condițiile furtunilor de pe mare, nava s-a scufundat”, a declarat departamentul militar al Rusiei.

UPDATE 3: John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat pentru CNN că din informațiile SUA, la bordul navei Moskva a avut loc o explozie, dar că nu poate confirma nici nu poate nega că aceasta a fost lovită de rachete: ”Evaluăm că a existat cel puțin o explozie, una destul de majoră, care a provocat daune mari”. 

Potrivit lui Kirby, Moskva încă plutește și navighează prin Marea Neagră către est, ”probabil” pentru reparații la Sevastopol în peninsula Crimeea. Informații similare au fost transmise și pentru Reuters de un înalt oficial american, sub protecția anonimatului.

UPDATE 2: Război în Ucraina. Rusia susține că incendiul de la bordul crucișătorului Moskva este sub control și că acesta încă plutește. Pe de altă parte, Kievul spune că nava a început să se scufunde.

Moscova susține că incendiile de la bordul crucișătorului Moskva au fost stinse, nu mai sunt explozii de muniție și că nava încă plutește. Pe de altă parte, Kievul spune că nava a început să se scufunde după ce a fost lovită cu rachete Neptun, conform BBC. Armata Ucraineană a precizat, într-o postare pe Facebook, că nava a suferit avarii semnificative în urma atacului.

Incendiul de pe crucișătorul Moskva este sub control. Nu sunt flăcări vizibile. Rezervele de muniție nu mai explodează.

”Crucișătorul Moskva încă plutește. Principalele sisteme de rachete nu au fost avariate. Echipajul crucișătorului a fost evacuat către navele Flotei Mării Negre din apropiere. Se iau măsuri pentru remorcarea crucișătorului în port. Momentan se stabilesc cauzele incendiului”, precizează ministerul Apărării din Rusia.

UPDATE Statul Major al Armatei Ucrainene anunță pe paginile sale sociale că a distrus un convoi rusesc, prin detonarea unui pod folosit pentru transportarea de echipamente militare în drum spre Izium, regiunea Harkov.

În postare, Statul Major scrie: ”Cu câteva zile în urmă, militarii noștri au descoperit echipamente ale inamicilor în regiunea Harkov. Erau vehicule blindate de tip Tigr, Kamaz și Ural, care se deplasau pentru o consolidare de forțe în regiune. După ce au determinat traseul convoiului, forțele noastre speciale au efectuat o misiune de recunoaștere pentru a determina care este perimetrul cel mai potrivit pentru o ambuscadă – un pod aflat în calea vehiculelor inamice”.

Mesajul a fost preluat de mass-media ucraineană și de cea internațională, cum ar fi The Guardian, care subliniază că nu poate verifica informația din surse independente.

Știrea inițială Război în Ucraina. Explozii la bordul crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei Ruse a Mării Negre, aflată lângă Insula Șerpilor. Ucrainenii susțin că au lovit-o cu rachete Neptun, rușii spun că nava a trebuit evacuată ca urmare a unor explozii la bord. Controverse legate și de cucerirea portului din Mariupol.

Informațiile privind lovirea crucișătorului Moskva cu rachete Neptun (cu rază de 300 Km, de producție ucraineană) au fost inițial oferite de guvernatorul Odesei, Maxim Marchenko, iar ulterior Ministerul rus al Apărării a susținut că nava de război a fost evacuată după ce un incendiu la bord a detonat muniție, avariand grav nava. Produs de URSS chiar la Nikolaev (RSS Ucraineană) în 1982, Moskva este un lansator de rachete cu o puternică defensivă antiaeriană, fiind cea mai importantă navă a marinei militare ruse din Marea Neagră. Numele său inițial a fost Slava (Gloria) dar a fost redenumită după capitala Rusiei, la desființarea URSS.

Deocamdată nu există dovezi care să susțină nici că nava a fost într-adevăr lovită, nici că la bord s-ar fi produs un accident. Potrivit CNN, se știe doar că satelitul Maxar a reperat nava la NE de Sevastopol pe 10 aprilie, iar de atunci Marea Neagră a fost acoperită de nori iar poziția sa nu a mai putut fi determinată.

Bătălia pentru Mariupol. Rusia pretinde că a cucerit și controlează portul din Mariupol, dar exact în momentul în care Ministerul rus al Apărării făcea acest anunț, comandanții celor două brigăzi ucranene care luptă în Mariupol și fuseseră separate până ieri, au anunțat că au reușit să spargă încercuirea rusă și să facă joncțiunea. Totuși, ei au confirmat predarea, cu o zi înainte, a unui număr de soldați ucraineni, informație anunțată de ruși. Nu este clar câți soldați s-au predat și câți au mai rămas în luptă, dar, cel mai probabil, joncțiunea celor două brigăzi ucrainene va face și mai dificilă pentru ruși cucerirea completă a orașului Mariupol.

Frontul de Est. Potrivit ISW, forțele ruse au continuat atacurile locale spre Sverodonețk, Rubijne și Popasna, dar nu au făcut progrese substanțiale pe 13 aprilie. Ucrainenii au dat publicității o filmare de noapte în care drone Bayraktar atacă și distrig o coloană rusească localizată cel mai probabil la NE de Izium.

Frontul de Sud. Forțele ruse au efectuat unele atacuri în regiunea Herson, dar fără a cuceri poziții noi. Potrivit ISW, care citează surse americane, rușii au stabilit două baze de aprovizionare în Crimeea și în sudul Ucrainei pentru a putea trimite întăriri la operațiunile din Mariupol și Herson.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday