Autoritățile croate au înființat o comisie care să ancheteze intrarea în spațiul aerian al țării, precum și prăbușirea dronei, la data de 10 martie. O zi mai târziu, Ministerul român al Apărării (MApN), a confirmat că obiectul a venit din Ucraina și a trecut în Ungaria: ”Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria”.

După analizarea fragmentelor rămase, anchetatorii au explicat că ”drona purta o bombă cu pulbere organică neconvențională, descompusă în gaze după momentul impactului”, astfel că nu au rămas urme de explozibili.

Oficialii nu au dezvăluit dacă dispozitivul avea o țintă, nici țara de care aparține, precizând că aceste circumstanțe sunt investigate de Ministerul croat al Apărării. În urma incidentului nu s-au înregistrat victime, însă au fost avariate 96 de autoturisme parcate în zona exploziei. 

Evenimentul a avut loc la două săptămâni după ce Rusia a lansat ceea ce numește ”operațiune militară specială” în Ucraina. La momentul respectiv, armata ucraineană a transmis că dispozitivul de fabricație sovietică nu îi aparține, iar armata rusă nu a făcut precizări.

Surse alternative: Reuters, AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday