Milițiile susținute de regimul iranian în țara vecină Irak afirmă că Rusia se folosește de rețelele de contrabandă cu arme pentru a se aproviziona cu armament, de exemplu cu aruncătoare de grenade sau cu rachete anti-tanc. Afirmația este susținută și de serviciile de informații din regiune, scrie The Guardian într-o investigație.

Potrivit unei persoane implicate în transferul de armament, Teheranul a mai înapoiat Moscovei un sistem de rachete S-300 de fabricație rusească și a donat și un sistem similar, Bavar 373 (foto), de fabricație iraniană. 

Publicația britanică observă o schimbare dramatică a strategiei Rusiei, care este nevoită să se bazeze pe Iran, aliatul său în conflictul din Siria, în urma sancțiunilor impuse de occidentali pentru invadarea Ucrainei. Presa amintește că din 2003, după intervenția americană în Irak soldată cu răsturnarea președintelui Saddam Hussein, țara a găzduit militari americani, iar armata a fost instruită și înzestrată pentru a se lupta mai eficient cu rebelii. Astfel, Irakul a ajuns să fie “plin” de arme.

Unele piese de armament au ajuns în mod legal în posesia milițiilor șiite susținute de țara vecină Iran, care este ostilă SUA. Armata irakiană a incorporat aceste miliții în structurile sale, pentru a contrabalansa acțiunile teroriștilor Statului Islamic (ISIS). În regiune, milițiile șiite sunt cunoscute pentru eficiența cu care au dezmembrat ISIS. Aparent, armele de care au beneficiat șiiții au ajuns acum la trupele rusești.

Un comandant al miliției iraniene Hashd al-Shaabi a spus pentru The Guardian că armele din dotarea grupului au fost transferate din Irak în Iran pe 26 martie, la o lună de când Rusia a început războiul în Ucraina. Altă sursă din grupare a declarat că două sisteme de rachete Astros II (de proveniență braziliană) au fost demontate și livrate pe bucăți, pe 1 aprilie: ”Nu ne interesează unde ajung aceste arme, pentru că nu avem nevoie de ele în acest moment. Orice este anti-american ne bucură”.

Jurnaliștii britanici au mers mai departe cu ancheta și au aflat că trei nave de transport au plecat din portul iranian Bandar Anzali, traversând toată Marea Caspică până au ajuns în orașul rusesc Astrahan. Un expert în transportul maritim din Turcia a explicat pentru ziariști că astfel de livrări necesită mare atenție, întrucât rachetele sunt sensibile și ar putea exploda, dar că se pot realiza și cu nave comerciale obișnuite, pentru a nu stârni suspiciuni dacă sunt suprinse de imaginile din satelit, de exemplu.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday