Dacă legea va fi promulgată și programul de lucru va fi scurtat de la 40 la 32 de ore, California va deveni primul stat al SUA care reduce săptămâna de lucru la echivalentul a patru zile pentru o gamă largă de muncitori. În final, ar fi vizați aproximativ 2.600 de întreprinderi (o cincime din companiile din întreg statul) și peste 3,6 milioane de angajați. 

Potrivit proiectului de lege, companiile ar trebui să recompenseze angajații cu dublul salariului normal orice muncă efectuată după program, dar și cu zile libere, ulterior. De asemenea, angajatorilor le va fi interzis să reducă salariul unui angajat, dacă va lucra mai puțin de 32 de ore.

Inițiatorii proiectului de lege au afirmat că au fost inspirați de exodul angajaților în timpul pandemiei de Covid-19, când mulți dintre aceștia au demisionat în căutarea unor joburi care să le asigure o calitate mai bună a vieții. Peste 47 de milioane de americani și-au părăsit voluntar locurile de muncă în 2021, potrivit Biroului de Statistică al Muncii din SUA .

Susținători inițiativei sunt de părere că o săptămână de lucru de 32 de ore ar duce la o creștere a productivității și a profiturilor. Pe de altă parte, criticii susțin că o săptămână de muncă cu acest număr de ore ar împiedica o evoluție a locurilor de muncă la stat și înrăutățirea condițiilor de muncă în acest sector. Camera de Comerț din California a numit legea “ucigașă de locuri de muncă”.

În SUA, câteva companii au început să experimenteze o săptămână de patru zile. Islanda a desfășurat două teste la scară largă ale conceptului, între 2015 și 2019, în care aproximativ 1% din forța de muncă a națiunii și-a redus săptămâna de lucru la 35 sau 36 de ore, fără nicio reducere a salariului. S-a constatat că productivitatea și serviciile au rămas neschimbate în majoritatea locurilor de muncă care au participat la test, iar bunăstarea lucrătorilor a crescut substanțial într-o serie de indicatori, inclusiv stresul perceput și epuizarea, sănătatea și echilibrul dintre viața profesională și viața privată. În urma testelor, cel puțin 86% din forța de muncă a Islandei lucrează acum pe un program mai scurt.

Surse alternative: CBS, LA Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday