UPDATE, ora 7. Potrivit analizei zilnice a ISW, pe Frontul de Est, forțele ruse nu au reușit să facă progrese semnificative în atacurile continue asupra Severodonețk, Popasna și Rubijne, în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ucrainene au respins patru atacuri rusești în regiunile Donețk și Luhansk și au susținut că forțele ucrainene au distrus un grup tactic de batalion, comandantul acestuia și șeful său de stat major fiind uciși în lupte.

Forțele ruse continuă să se redistribuie din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini operațiunile din Donbas, iar utilizatorii rețelelor de socializare au filmat o coloană mare de echipament militar rusesc retras de pe axa Kiev, care se deplasează spre Donețk, după o reorganizare în regiunea rusă Rostov.

Pe Frontul de Sud (Herson), forțele ruse și-au consolidat pozițiile defensive, fără a face progrese semnificative. Controverse privind controlul orașului Mariupol. ISW nu poate confirma din surse independente atacul chimic asupra uzinei Azovstal, în care forțele ucrainene rezistă.

UPDATE, ora 6. Într-o postare video pe Telegram, liderul Azov, Andrei Biletski spune că atacul a avut loc în zona uzinei Azovstal și reafirmă că Rusia a folosit arme chimice. Precizează că sunt trei răniți, dar cu simptome ușoare.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonul a declarat că “suntem conștienți de rapoartele de pe rețelele sociale care susțin că forțele ruse au desfășurat o potențială muniție chimică în Mariupol, Ucraina. Nu putem confirma în acest moment informația și vom continua să monitorizăm situația. Aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, sunt profund îngrijorătoare”.

Totodată, secretarul britanic al Afacerilor Externe, Liz Truss, a scris pre Twitter următorul mesaj: “Raportări privind utilizarea de către forțele ruse a unor agenți chimici într-un atac asupra locuitorilor din Mariupol. Lucrăm de urgență cu partenerii pentru a verifica detaliile. Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare crudă a acestui conflict și îi vom cere socoteală lui Putin și regimului său”.

Știrea în forma inițială.

The DPR proposed to hit the defenders of Mariupol with chemical weapons

Mesajul transmis de Batalionul Azov pe Telegram este următorul: “În urmă cu aproximativ o oră [luni seara, ora 22, – n.r.] forțele de ocupație ruse au folosit o substanță otrăvitoare de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor ucraineni din orașul Mariupol, aruncată dintr-o dronă. Victimele au insuficiență respiratorie, sindrom vestibulo-atactic”. Sindromul respectiv constă în eșec circulator și disfuncții cerebrale.

Autoritățile ucrainene nu au confirmat un posibil atac chimic, dar au declarat că investighează informația.

Mai devreme, într-o declarație pentru publicația rusească Ria Novosti, adjunctul miliției republicii separatiste Donețk, Eduard Basurin, declarase că trupele ucrainene din Mariupol (batalionul Azov) este fortificat în subteran și trebuie folosite arme chimice pentru scoaterea lor de acolo.

După ultimele informații, în Mariupol încă mai sunt aproximativ 1.500 de luptători ucraineni, care rezistă în trei zone separate ale orașului. Nu este clar pentru cât timp aceștia mai au muniție.

Sursă alternativă: Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday