România a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere din UE a consumului de hidrocarburi (inclusiv benzină și motorină) față de perioada prepandemică.

Potrivit Eurostat, România a înregistrat în 2021 o creștere de peste 16% a consumului de hidrocarburi (inclusiv gaze și carburanți) față de 2019, înregistrând o scădere doar pe segmentul kerosenului pentru avioane, din cauza reducerii curselor aeriene.

În acest timp, consumul mediu la nivelul UE a scăzut cu 7%, cu căderi de peste -10% în Germania și Franța. De fapt, în 2021, consumul de gaze, combustibili și carburanți a crescut față de 2019 doar în Finlanda, Cipru și România. Germania, Olanda și Grecia au avut în 2021 consumuri mai mici chiar decât în 2020, pe fondul unor restricții pandemice foarte stricte.

Eurostat nu oferă o interpretare a datelor de consum de combustibil, dar acestea ar putea fi corelate cu modul în care fiecare țară a impus și a respectat restricțiile epidemice, consumul de carburanți fiind puternic corelat cu datele de mișcare a populației.

Sursa: Eurostat

Folosim cookies