NY Times: Rușii folosesc în Ucraina un tip necunoscut de mină anti-personal, capabilă să facă diferența între oameni și animale și care explodează când o persoană se află în apropiere, fără să calce pe ea. Armata ucraineană și aliații vestici caută acum soluții pentru neutralizarea acestui tip de mine.

Potrivit The New York Times, care citează Human Rights Watch, experții ucraineni în deminare au descoperit săptămâna trecută noul tip de dispozitiv, numit POM-3, în apropiere de Harkov. Tipurile mai vechi de mine terestre explodează de obicei atunci când victima calcă accidental pe ele, sau pot fi acționate cu fire capacană. Însă POM-3 are un tip de senzor seismic care detectează pașii umani și poate face distincția între oameni și animale.

Potrivit experților, mina antipersonal POM-3 nu este plantată pe sol ci este lansată de o rachetă și este parașutată în zona țintă. Ulterior se lipește de pământ și așteaptă apropierea victimei. Atunci când detectează apropierea unei persoane, lansează de la sol un mic focos exploziv care detonează în aer, împrăștiind șrapnel letale pe o rază de 50 de metri.

“Aceste mine sunt o amenințare pentru care nu avem pregătit un răspuns. Va trebui să găsim donatori pentru echipamente robotice care să ne poată permite să facem față acestor amenințări, dezamorsându-le de la distanță”, a spus James Cowan, liderul HALO Trust, o organizație caritabilă care curăță minele terestre și resturi explozive, lucrând în Donbas din 2016.

Minele terestre antipersonal ucid și mutilează adesea civili mult după încetarea ostilităților. Ucraina este una dintre cele 164 de națiuni care au semnat un tratat din 1997 care interzice utilizarea minelor antipersonal și s-au angajat să-și distrugă stocurile. Statele Unite și Rusia au refuzat să semneze acest tratat. Tratatul nu interzice folosirea minelor antitanc, care au o încărcătură explozivă mult mai mare și sunt concepute să detoneze doar atunci când un vehicul trece peste sau în apropierea lor.

Sursa: NY Times

Folosim cookies