Război în Ucraina. Rușii s-au retras în dezordine de pe Frontul de Nord, iar existența Ucrainei ca stat independent nu mai este acum sub semnul întrebării. “Victoria Ucrainei în Bătălia pentru Kiev este astfel semnificativă, dar nu decisivă.”

Institute for the Study of War (ISW) arată că Ucraina a câștigat bătălia pentru Kiev, Armata Rusă retrăgându-se în Belarus într-un mod dezordonat, lăsând în urmă trupe izolate (“orci pierduți”, cum ]i numesc ucrainenii). ISW consideră însă că războiul este departe de a fi încheiat, iar Rusia a ocupat deja un teritoriu semnificativ în Est (Donbas) și în Sud. “Dacă un acord de încetare a focului ar îngheța linia actuală de demarcație, Rusia va putea exercita o presiune mult mai mare asupra Ucrainei decât a făcut-o înainte de invazie și, în timp, poate reasambla o forță de invazie mai eficientă. Victoria Ucrainei în Bătălia pentru Kiev este astfel semnificativă, dar nu decisivă”, mai arată ISW.

Dezordinea în care s-a retras din Nord Armata Rusiei sugerează că cel puțin unele dintre unitățile care se reconcentrează acum în Belarus și în vestul Rusiei vor rămâne incapabile să reintre în luptă pentru o perioadă îndelungată.

Moscova încearcă să concentreze rezervele și unele unități retrase din lupta din jurul Sumî pentru a-și consolida operațiunile ofensive din Est, dar se confruntă cu provocări serioase în acest efort. Statul Major ucrainean a raportat pe 3 aprilie că, în unele cazuri soldații ruși refuză ordinele de a intra în luptă, acesta fiind cazul celor două grupuri tactice de batalion mutate din Osetia de Sud spre Donbas. “Nu există o verificare independentă a acestor rapoarte, dar ele sunt credibile în lumina pierderilor suferite de forțele ruse și a rapoartelor independente despre soldați ruși care și-au ucis comandanții sau de comandanți care s-au sinucis”, arată ISW.

Frontul de Est. Al doile oraș ca mărime din Ucraine, Harkov, a fost bombardat masiv în ultimele 24 de ore, dar nu au fost înregistrate operațiuni ofensive ale Armatei Ruse. Aceasta a cucerit zilele trecute Izium (între Harkov și Luhansk) dar nu a continuat ofensiva de încercuire a forțelor ucrainene din Donbas. Unitățile ruse au atacat poziții ucrainene în diferite locații din regiunea Donețk, dar au înregistrat puține avansări, potrivit Statului Major ucrainean. Rapoartele din rețelele sociale confirmă lupte grele din ultimele zile.

Frontul de Sud. Forțele ruse au executat operațiuni ofensive limitate la nord de Herson, concentrându-se pe apărarea teritoriilor deja cucerite. Au continuat să lovească cu rachete Nicolaev. ISW consideră că forțele ruse vor securiza probabil Mariupol în zilele următoare, ceea ce le-ar permite să lanseze operațiuni ofensive la nord-vest de oraș, în efortul de a ocupa regiunea Donețk.

Analiza integrală ISW

Folosim cookies