Reportaj. Legiunea Internațională ajunge în prima linie a războiului din Ucraina. Voluntarii americani joacă un rol din ce în ce mai activ în luptă, alături de britanici și canadieni.

The Guardian asamblează un reportaj din videoclipurile postate pe rețelele de socializare, care sugerează o mobilizare impresionantă a voluntarilor străini care au sosit în ajutorul Armatei Ucrainene. Unul dintre ele arată un american în echipament de luptă pozând în fața rămășițelor arse ale a ceea ce spunea că ar fi un tanc rusesc. În afara cadrului, un ucrainean strigă “Bine ați venit în America!”, după care americanul repetă fraza.

Înregistrarea a fost postată de James Vasquez, un veteran al US Army, în prezent retras și antreprenor de construcții din Connecticut. La începutul războiului din Ucraina, el și-a lăsat afacerea și a venit în Polonia pe 15 martie, de unde a trecut în Ucraina, aducând cu el mai multe drone de supraveghere. S-a înrolat în Armata Ucraineană și din 18 martie este în prima linie.

Mă simt într-un fel de parcă sunt într-o vacanță minunată, dar foarte periculoasă”, a spus Vasquez. [Ucrainenii] au fost șocați să vadă un pașaport american când am ajuns la punctele de control. M-au lăsat să trec direct pentru că ei cred că este minunat ca un soldat american să fie aici să lupte alături de ei”, a adăugat veteranul.

În relatarea sa despre bătălia de joi pentru un sat pe care nu l-a numit, Vasquez a spus că a fost însărcinat să “găsească un grup de ruși surprinși de civili în timp ce se ascundeau” și a folosit o dronă pentru a încerca să-i descopere.

Câteva ore mai târziu, el a postat pe Twitter: “Tocmai am trecut prin șase ore consecutive de luptă. Am un videoclip incredibil pe care îl voi posta mai târziu. Un deces, iar alți doi sunt răniți, însă vor supraviețui.

Vineri dimineața Vasquez a postat acest clip, în care explică faptul că până acum echipa sa a scos din luptă șapte tancuri rusești.

Ulterior, a postat și imagini cu tancurile rusești scoase din luptă în această dimineață, precizând că o parte dintre ele sunt vehicule blindate.

Vasquez explică faptul că atunci când nu participă la operațiuni îi instruiește pe ucrainenii civili înrolați. Azi a primit și ouă vopsite de Paște de la o biserică, ceea ce sugerează că se află într-o zonă catolică.

Datele inițiale ale legiunii internaționale sugerau că voluntarii străini sunt un amestec neomogen, mulți fiind fără experiență. “Cei care nu au experiență militară trec printr-un curs de pregătire de patru săptămâni, iar ceror care au li se dă o armă și sunt trimiși pe front în unități ad-hoc, conduse de un ofițer ucrainean”, arată un raport din Ucraina.

Sursă: The Guardian

Folosim cookies