Președintele României a susținut declarații de presă la miezul nopții, la finalul unei zile în care la Bruxelles au fost organizate trei summituri și reuniuni importante – NATO, G7 și Consiliul European. Klaus Iohannis a subliniat în repetate rânduri că flancul estic al NATO trebuie consolidat, precizând că “pentru noi, Republica Moldova este importantă, îi ajutăm și îi convingem și pe alții să facă același lucru”.

Acesta a fost întrebat și despre o eventuală criză alimentară, dar a afirmat că “nu credem că va exista o problemă semnificativă în România, țara noastră are o situație bună în agricultură, însă este posibil să apară mișcări la nivelul prețurilor”. Președintele a vorbit și despre importanța renunțării graduale la gazele și petrolul din Rusia, “până când regenerabilele sau energia nucleară vor fi suficient de dezvoltate”.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Tema tuturor întâlnirilor a fost, evident, Ucraina, agresiunea rusă asupra Ucrainei, măsurile luate și sancțiunile. Acest mesaj de unitate a fost și este extrem de important. Unitatea este, de fapt, arma cea mai importantă.
  • Am reușit să discutăm și chestiuni legate de modul în care putem sprijini Ucraina. Vom continua să-i primim pe refugiații ucraineni și cu ajutoarele umanitare să-i ajutăm pe cei ce rămân în Ucraina.
  • Flancul estic trebuie consolidat, fiindcă agresorul este Rusia. O apărare puternică este singura garanție pentru noi, pentru Europa. Nu suntem singuri, avem vecini, avem Parteneriatul Estic. Pentru noi, Moldova este importantă, ne preocupă, îi ajutăm și îi convingem și pe alții să facă același lucru. Într-o situație similară cu Moldova este și Georgia.
  • Discuțiile continuă pe tema Ucrainei și vor continua mâine cu o temă extraordinar de fierbinte – energie și prețurile pe energie. De dimineață vom trece la acest subiect, trebuie să aducem prețurile la un nivel rezonabil.
  • Gazul este extrem de important. Am discutat cu premierul Bulgariei pentru a afla stadiul Interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia. Am primit asigurări că lucrurile intră în linie dreaptă și vom importa și pe acolo gaz pentru consum casnic și industrial.
  • Nu credem că va exista o problemă semnificativă în România în ceea ce privește penuria de alimente, dar în plan mondial pot apărea situații în care aprovizionarea nu va fi la nivelul obișnuit. Dacă ne gândim doar la grâul care se consumă pe întreaga planetă, produs în Rusia și Ucraina, putem deduce că este posibil să apară întreruperi.
  • România are o situație bună în agricultură și nu vor fi probleme. Este posibil ca sancțiunile impuse să producă mișcări și la prețuri la alimente.
  • Nu există indicii concrete că Rusia are altă țintă decât Ucraina, asta este clar. Flancul estic trebuie întărit. Prin aceste mișcări pe care le facem, România va fi mai bine apărată.
  • Când am hotărât sancțiuni, am vrut să aibă efectul puternic asupra Rusiei, nu asupra noastră. Nu putem aplica sancțiuni care sunt mult mai greu de dus pentru noi decât pentru Rusia.
  • Am discutat și despre energie, măsurile sunt cele anunțate – renunțarea graduală la gazele și petrolul din Rusia, reducerea dependenței UE față de acești combustibili fosili. Joe Biden a spus că în SUA se va crește producția de gaz și petrol, încât să furnizeze pentru Europa aceste resurse, până când regenerabilele sau energia nucleară vor fi suficient de dezvoltate, pentru a renunța gradual.
  • Războiul se poartă și în continuare cu pușca și cu tancul, dar devin importante armele moderne și foarte moderne, cu mult high-tech. Sistemele de apărare sunt la fel de complicate și de scumpe.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday