UPDATE 2: Oficialii americani au confirmat pentru CNN că Rusia a lansat rachete hipersonice asupra Ucrainei săptămâna trecută, fiind prima dată când astfel de arme au fost folosite în luptă. SUA a reușit să urmărească lansarea rachetelor în timp real, potrivit surselor.

Rachetele hipersonice au fost, probabil, lansate cu intenția de a fi testate și pentru a transmite un mesaj Occidentului cu privire la capacitățile Rusiei, au adăugat sursele citate.

UPDATE 1: Un purtător de cuvânt al aviației ucrainene a confirmat pentru Reuters că a avut loc un atac asupra localității Deliatin, însă a refuzat să ofere și alte detalii cu privire la acesta.

Armata rusă a prezentat bilanțul ofensivei din ultimele 24 de ore și susține că a lansat o rachetă hipersonică ce a lovit vineri un depozit de muniție din Deliatin, regiunea Ivano-Frankivsk (cunoscută și ca Stanislău), aflată la 130 km sud de Liov. Rachetele Kinjal sunt lansate din aer, cu ajutorul avioanelor de vânătoare. Rusia nu a mai recunoscut până acum că folosește rachete hipersonice în conflictul din Ucraina.

Presa internațională relatează că nu poate fi verificată momentan această informație, iar pe rețelele de socializare nu au fost postate imagini care arată urmările exploziei. Autoritățile ucrainene nu au reacționat până acum cu privire la acest atac.

Spre deosebire de rachetele balistice (care sunt lansate până la o altitudine de 2.000 de kilometri, în afara spațiului terestru, pentru a reveni apoi către țintă pe o traiectorie abruptă), armele hipersonice zboară razant, la altitudini mici, și pot atinge de peste cinci ori viteza sunetului (peste 6.000 de km/h). Acest lucru scurtează foarte mult timpul de reacție necesar pentru interceptarea rachetei și, pe cale de consecință, le face mult mai greu de contracarat prin sistemele antirachetă.

Moscova mai susține că sistemul de rachete Kinjal este capabil să lovească ținte la o rază de acțiune de peste 2.000 km. Analiștii cred că rușii încep să folosească rachete tot mai puternice, dar și bombardamente fără precizie, deoarece și-au epuizat aproape întreaga cantitate de rachete de croazieră ghidate Kalibr și Iskander pe care o au în Ucraina. În plus, generalul Konașenkov, cel care a făcut anunțul despre racheta hipersonică, afirmă că au fost folosite rachete de coastă de tip Bastion pentru a distruge un centru ucrainean de telecomunicații din Odesa.

Surse alternative: TASS, BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday