NY Times: Serviciile de informații occidentale au descperit că rachtele rusești sunt echipate cu dispozitive de păcălire a radarelor, pentru a nu fi interceptate. Folosirea acestei tehnologii în Ucraina sugerează o oarecare neglijență din partea Rusiei.

Potrivit The New York Times, serviciile secrete americane documentează o tehnologie despre care știau că echipează rachetele strategice rusești, dar nu și pe cele cu încărcătură convențională. Este vorba de o “momeală” pe care rachetele Iskander (cu rază de 300 Km) folosite în Ucraina o lansează pentru a păcăli radarele și apărarea antiaeriană. În esență este vorba de un fel de săgeată mai mică de un metru lungime, pe care racheta rusească o lansează atunci când “simte” că a fost localizată și este țintită de rachetele de interceptare.

Momeala produce semnale radio și căldură pentru a bruia sau pentru a crea o țintă falsă, astfel încât racheta reală să scape de tirurile de interceptare. Utilizarea acestei tehnologii poate explica de ce antiaeriana ucraineană, destul de eficientă în interceptarea aeronavelor și elicopterelor, are dificultăți cu rachetele ruse Iskander.

Fotografiile cu ceea ce s-a crezut a fi un tip de muniție în formă de săgeată au circulat pe rețelele de socializare, iar experții și analiștii de informații au spus că este vorba de o tehnologie necunoscută. Acestea seamănă cu tehnologia folosită acum 50 de ani cu cea montată pe rachetele dotate cu focoase nucleare, împotriva scuturilor antirachetă dezvoltate de SUA. Încorporarea acestor dispozitive în arme precum Iskander-M care au focoase convenționale nu a fost documentată anterior.

Jeffrey Lewis, profesor la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury, California, a comentat pentru NY Times că utilizarea acestei tehnologii în Ucraina poate indica un anumit nivel fie de neglijență fie de urgență din partea conducerii militare ruse, având în vedere că Rusia știe că acestea vor fi în mod inevitabil colectate și studiate de serviciile de informații occidentale, astfel încât apărările aeriene ale NATO să poată fi pregătite pentru a nu fi păcălite de aceste contramăsuri. “Cred că există niște oameni foarte entuziasmați de această descoperire în comunitatea de informații din SUA, în acest moment”, a adăugat el.

Sursa: The NY Times

Folosim cookies