Rubla rusească a pierdut -28%, urcând la peste 117 RUB/1 USD (față de 80 RUB/1 USD, miercuri), în cotațiile din predeschiderea de luni dimineață. Cea mai importantă bancă din Rusia a anunțat o creștere cu 4 procente a dobânzilor la creditele ipotecare.

Pe lângă excluderea din SWIFT a unui număr neprecizat încă de bănci rusești, Occidentul a anunțat și înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, ceea ce poate limita capacitatea acesteia de intervenție pentru susținerea rublei, așa cum a făcut în primele zile de război. Potrivit corespondentului Reuters la Moscova, rușii au început încă de duminică să stea la cozi la bancomate pentru a retrage bani.

Potrivit agenției ruse Tass, luni dimineața brokerii de pe piața de capital de la Moscova au primit o interdicție oficială de a pune în executare ordinele de vânzare de acțiuni venite de la companii și persoane din afara Rusiei. Aseară, mai multe instituții financiare (așa cum ar fi gigantul petrolier BP sau Fondul Suveran al Norvegiei) au anunțat că își vor lichida toate deținerile la companii rusești.

Prețul petrolului dă semne de stabilizare, în tranzacțiile de luni dimineață din Asia, țițeiul european BRENT fiind cotat la 102 dolari/baril. În prima zi de război, țițeiul urcase la 105 dolari, dar a scăzut vineri, ca urmare a anunțului președintelui Joe Biden de eliberare a unor cantități din rezerva SUA, pentru stabilizarea pieței.

Situația este mai complicată pe piața cerealelor, atât Rusia, cât și Ucraina, fiind printre cei mai mari furnizori la nivel european și global. În prima zi de război, prețurile au avut un salt de 15%, dar până luni au revenit la un nivel cu +7% mai mare față de cel anterior începerii operațiunilor militare.

Surse alternative: Reuters, FT, Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday