Ministrul britanic al Apărării spune că, până sâmbătă dimineața, Rusia nu a reușit să obțină niciun avantaj tactic: “Luptele din Kiev sunt provocate de trupe de diversiune aeropurtate, iar Melitopol NU este încă sub controlul rușilor”.

Într-o intervenție la Sky News, James Heappey, ministrul forțelor armate regale spune că ucrainenii reușesc să dejoace până acum planurile Rusiei și, oricare ar fi fost obiectivele tactice ale acesteia, nu au fost atinse. El a adăugat că luptele de stradă din Kiev sunt desfășurate de forțele speciale de diversiune aeropurtate, iar nu de armata regulată, care nu a reușit să avanseze în oraș.

“În mod clar, planul Rusiei este de a lua Kievul, dar realitatea este că ucrainenii l-au zădărnicit cu succes până acum. Este un efort incredibil din partea lor și asta aduce tot felul de complicații pentru Rusia. Vor trebui să înceapă să se gândească la modul în care vor aproviziona trupele, cărora le-a luat mai mult decât au calculat ei să ajungă la Kiev. De asemenea trebuie să găsească o modalitate de a aproviziona și restul trupelor, angajate în lupte serioase în jurul altor orașe ucrainene. Deci, există o provocare pentru Kremlin și aceasta este potențial o oportunitate pentru ucraineni de a riposta și mai bine”.

Ministrul britanic mai spune că Melitopol (oraș din Sud, pe străzile căruia au fost filmate tancuri rusești – n.r) “este încă în mâinile ucrainene”, în ciuda afirmațiilor armatei ruse că a preluat controlul primului oraș mai semnificativ (cca. 150 de mii de locuitori) din Ucraina. Acest punct, aflat la vest de Mariupol este critic pentru joncțiunea cu trupele ruse care vin din Donbass spre Crimeea.

Dl Heappey a confirmat, de asemenea, că vineri seară mai multe țări NATO s-au angajat să trimită Ucrainei ajutoare letale și neletale.

Sursa: Sky News

Folosim cookies