Un nou raport al agenției pentru mediu a ONU (UNEP) arată că riscul incendiilor de vegetație crește de la an la an, iar țările lumii trebuie să-și regândească bugetele alocate pentru prevenirea, stingerea și refacerea zonelor afectate, cu un accent mai mare pe componenta de prevenție.

Incendiile de vegetație apar acum și în locuri neașteptate, așa cum ar fi zona arctică a Siberiei, în India sau în estul Australiei, iar odată cu schimbările climatice tot mai vizibile, alimentate de secetă și de defrișări, încălzirea globală pare a fi intrat într-un cerc vicios care se autoalimentează.

Un al doilea studiu, publicat recent în Nature, arată o dispariție treptată a nopților răcoroase și umede care ajutau pompierii să domolească și să controleze incendiile de vegetație. Cercetătorii au calculat o creștere cu 36% a numărului de ore de noapte care sunt suficient de calde și de uscate pentru a permite propagarea focului.

Consecințele incendiilor extreme sunt cuprinzătoare, de la pierderi și daune până la reacția costisitoare de stingere a incendiilor. Numai în Statele Unite, raportul UNEP spune că impactul economic al incendi incendiilor de vegetație se ridică la 347 de miliarde de dolari anual.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday