Imaginile capturate de un satelit comercial arată prezența unui număr mare de elicoptere de atac, avioane și rachete antiaeriene rusești, plasate în aeroporturile aflate la 15-30 de kilometri de granița cu Ucraina, în Rusia, Crimeea și Belarus.

Un oficial de la Pentagon, citat de presa internațională arată că peste 40% din forțele ruse de pe granița cu Ucraina sunt acum în poziție de atac, iar Moscova a început o campanie de destabilizare.

Începând de miercuri, unitățile rusești s-au desfășurat în “punctele de adunare tactică” – zone de lângă graniță în care grupurile de luptă sunt așezate înaintea unui atac. Oficialul a mai spus că Moscova a adunat 125 de astfel de grupuri tactice, față de 80, câte erau la începutul lunii februarie.

“Pot porni imediat. Nu cred că este o cacealma”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, într-un interviu pentru ABC News (care va fi difuzat duminică, dar rețeaua a decis să lanseze pe rețele un scurt fragment).

Potrivit CNN, noile imagini capturate miercuri de satelitul comercial Maxar arată o creștere substanțială a numărului de elicoptere de atac rusești, în apropierea graniței cu Ucraina.

Maxar a surprins pe aerodromul Millerovo (aproape de Luhansk, la doar 16 kilometri de granița cu Ucraina) s-a desfășurat o nouă unitate de elicoptere și un grup de luptă format din tancuri, transportoare blindate de infanterie și echipamente de sprijin. Puțin mai la nord, imaginile Maxar arată peste 20 de elicoptere, lângă Valuyki, la aproximativ 27 de kilometri est de granița cu Ucraina. Alte aproape 20 de elicoptere rămân desfășurate lângă Belgorod, la aproximativ 35 de kilometri est de granița cu Ucraina, iar în Crimeea, există acum 70 de elicoptere de atac, dintre care 60 au fost observate pentru prima dată la începutul acestei săptămâni.

Alte imagini, capturate pe 14 februarie, arată prezența a 32 de avioane de atac la sol Su-25, o unitate de apărare aeriană S-400, și o dronă, pe aerodromul Luninets din Belarus, la aproximativ 40 de kilometru de granița cu Ucraina. Aceste unități sunt plasate la o distanță mică de Kiev. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri seară că “Rusia va ataca Kievul, un oraș cu 2,8 milioane de oameni inocenți.”

În tot acest timp, Rusia susține că a început retragerea trupelor și a prezentat imagini cu trenuri care par a transporta tancuri și blindate. Sâmbătă, Vladimir Putin, secondat de liderul din Belarus, va superviza un exercițiu complet cu unitățile de rachete nucleare, iar duminică ar urma să se încheie oficial exercițiul militar desfășurat împreună cu forțele din Belarus, ceea ce înseamnă că imediat după aceea trupele ruse ar urma să părăsească această țară.

Surse alternative: CNN, ABC

Folosim cookies