Publicația britanică remarcă faptul că deși a salutat șansa diplomației, Biden a dat scurt din cap atunci când a menționat afirmațiile Moscovei că începe o retragere de la granița cu Ucraina, înainte de a le contrazice brusc – estimarea SUA cu privire la numărul de militari ruși din jurul Ucrainei a urcat la 150 de mii, iar aceștia sunt “în poziție de amenințare”.

Este genul de discurs rostit în mod normal în ajunul unei acțiuni importante, de obicei a unei acțiuni militare, pentru a pregăti așteptările populației, mai arată analiza The Guardian. Biden s-a adresat direct poporului american, spunându-i că nu va “pretinde că va fi nedureros” și că vor simți efectele unei astfel de acțiuni rusești la pompa de benzină. El a promis că administrația sa va face tot posibilul pentru a atenua acest lucru.

Președintele SUA a încercat, de asemenea, să vorbească peste capul lui Putin cu rușii de rând, care află puține lucruri din mass-media rusească despre desfășurarea fără precedent a soldaților lor în apropierea Ucrainei. Biden le-a vorbit despre “legăturile lor profunde, istorice și culturale” cu ucrainenii și a avertizat că un război va distruge reputația Rusiei. Lumea, a spus el, “nu va uita că Rusia a ales în mod inutil moartea și distrugerea”.

“Discursul lui Biden se înscrie în ceea ce pare a fi o politică foarte deliberată a administraței americane de a gândi cu voce tare în această criză, informând public și constant asupra temerilor sale cele mai grave, chiar dacă asta i-a nemulțumit pe aliații săi de la Kiev. Logica pare să fie: nu știm sigur ce va face Putin, dar știm că îi place să controleze narațiunea și să surprindă. Așadar, de ce să nu creăm un mediu de predicție pentru cel mai rău caz, în care singurul mod în care liderul rus poate surprinde Occidentul este opțiunea pentru pace”, mai arată analiza The Guardian.

Declarația finală a lui Biden – “Dacă nu susținem azi libertatea acolo unde este în pericol, cu siguranță vom plăti un preț mai mare mâine” – este probabil întâmpinată cu veselie sumbră la Kiev, în urma evacuării ambasadei SUA și a retragerii diplomaților americani în partea de vest a țării, la Liov. Dar SUA au continuat să aprovizioneze Ucraina cu arme și pare că pregătesc lucrurile așa încât armamentul să rămână în mâinile unei rezistențe ucrainene, dacă va fi cazul de așa ceva.

“Deși Administrația Biden este foarte conștientă de faptul că a fost descrisă ca fiind slabă pentru modul în care a părăsit Afganistanul, Biden pare a crede din toată inima în NATO. El a folosit cuvântul sacrosanct pentru a descrie obligația Americii față de aliații săi. Este un limbaj ales în mod deliberat să rezoneze puternic, pentru că Joe Biden este în mod clar conștient că acesta s-ar putea dovedi un test definitoriu pentru mandatul său de președinte al SUA.”

Analiza integrală pe The Guardian

Foto: Palinchak | Dreamstime.com

Folosim cookies