Cotațiile petrolului s-au stabilizat miercuri, în tranzacțiile asiatice, după ce marți au închis la un nivel mai mic cu 3% față de ziua anterioară. Marți atinseseră un maxim al ultimilor aproape opt ani, cu peste 96 de dolari pe baril pentru țițeiul european (BRENT) și 94 de dolari pentru cel american (WTI).

Prețul țițeiului BRENT a crescut cu 50% de la începutul anului 2021, în timp ce WTI este cu aproximativ 60% mai scump, pe fondul redresării globale a cererii. Totuși, începând din toamna trecută, petrolul s-a scumpit mai ales din cauza amenințării militare ruse, traderii luând în calcul atât consecințele unui război cât și cele ale sancțiunilor ce ar urma să fie impuse Rusiei, care este cel mai mare producător de petrol din lume.

Ministerul rus al Apărării a publicat marți imagini care ar arăta că unele trupe se retrag la bazele lor permanente, dar NATO și SUA au spus că încă nu se văd pe teren astfel de acțiuni.

Analiștii cred însă că, dincolo de tensiunea din Ucraina, piața petrolului rămâne tensionată, iar riscul depășirii pragului de 100 de dolari pe baril încă subzistă.

“Există posibilitatea unei retrageri a prețurilor spre 90 de dolari pe baril, pentru că speculatorii își marchează profitul după ultimele creșteri, dar apoi creșterea se va relua, pe măsură ce economia revine pe drumul cel bun”, a declarat un analist pentru Reuters.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday