Compania lui Elon Musk a primit inițial autorizația de a plasa pe orbita terestră aproximativ 12 mii de sateliți, în sistemul Starlink, pentru a oferi internet în bandă largă în zonele de pe glob unde acest lucru este dificil într-un alt mod. Acum solicită autorizație pentru o constelație de generația a doua, care implică plasarea pe orbită a 30 de mii de sateliți.

Într-un răspuns către Comisia Federală de Comunicații a SUA, NASA arată că “are îngrijorări cu privire la potențialul unei creșteri semnificative a frecvenței evenimentelor de conjuncție și a posibilităților de impact asupra misiunilor științifice și a proiectelor spațiale umane ale NASA”.

În raăportul său, Agenția spațială americană arată că în prezent există un total de 25.000 de obiecte urmărite pe orbită – și aproximativ 6.100 de obiecte care gravitează la sub 600 km altitudine. Expansiunea SpaceX Gen2 “ar dubla numărul obiectelor urmărite pe orbită și ar crește de cinci ori numărul de obiecte aflate la sub 600 km”, adaugă documentul NASA, citat de Reuters.

Elon Musk a postat pe Twitter, la jumătatea lunii ianuarie, că SpaceX avea 1.469 de sateliți Starlink activi și 272 erau în curs de relocare pe orbite operaționale.

Deși este extrem de costisitoare, tehnologia internetului mobil prin satelit (în locul pilonilor aflați pe pământ) ar putea fi un sprijin critic atunci când uraganele sau alte dezastre naturale întrerup comunicațiile de la nivelul solului.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday