Cei doi lideri au făcut declarații la Casa Albă. Joe Biden a spus explicit că proiectul Nord Stream 2 nu va merge mai departe dacă Rusia invadează Ucraina, lăsând de înțeles, așa cum a mai făcut-o în ultimele săptămâni, că SUA vor impune sancțiuni care vor include folosirea noii conducte de gaze, încă nepornită.

Dar cancelarul Olaf Scholz, deși a reiterat promisiunea de a face front comun cu Statele Unite, a evitat să nominalizeze Nord Stream 2. La insistențele reporterilor în privința conductei de gaze, Scholz a refuzat din nou să facă un angajament concret și a părut agasat de insistențe: “Așa cum am spus, acționăm împreună. Suntem absolut uniți și nu vom face pași diferiți. Vom face aceiași pași și va fi foarte, foarte greu pentru Rusia”, a spus el.

Ulterior, într-un interviu acordat CNN, Scholz a refuzat să precizeze ce va face concret Germania pentru a opri Nord Stream 2, mulțumindu-se să delcare doar că țara sa va întreprinde aceiași pași ca și Statele Unite pentru a pedepsi Rusia, în cazul unei invazii a Ucrainei.

Conducta Nord Stream 2, care urmează să dubleze capacitatea de tranzit de gaze naturale între Rusia și Germania direct, prin Marea Baltică, a fost terminată în primăvara anului trecut și ar fi putut deveni complet operațională din septembrie 2021. Totuși, autoritățile germane nu au permis deschiderea ei, invocând pretexte administrative, exact în momentul în care Rusia începuse să aducă militari la granița cu Ucraina. Aproximativ 40% din energia produsă în Germania se face în centrale termice cu gaze provenite din Rusia.

Statele Unite s-au angajat între timp într-un efort diplomatic pe întreaga planetă pentru a găsi surse alternative de energie (GNL) care ar putea fi redirecționate către Europa.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday