Subvarianta Omicron BA.2 este de cel puțin 1,5 ori mai contagioasă decât varianta BA.1, care se răspândește acum puternic și în România. În Danemarca, unde varainat a doua a devenit dominantă încă de la jumătatea lunii ianuarie, BA.2 nu a provocat un număr mai mare de cazuri grave, dar asta și datorită numărului mare de vaccinați. De altfel, un studiu britanic, citat de Business Insider, a arătat că la două săptămâni după doza a III-a de vaccin, infectarea cu varianta BA.2 a produs doar în 30% din cazuri  formă de Covid cu simptome, față de 37%, în cazul infectării cu BA.1.

Problema cu această variantă, arată o analiză The Guardian, este că poate provoca o prelungire a actualului val epidemic, despre care oamenii de știință anticipau că va fi “scurt și ascuțit” (cu multe infectări, într-o perioadă scurtă de timp), mai ales că BA.2 vine într-un moment în care numeroase țări occidentale, cu rate mari de vaccinare, renunță la majoritatea restricțiilor epidemice.

“O întrebare critică este dacă persoanele care au fost infectate în valul BA.1 vor fi protejate de BA.2. Aceasta a fost o preocupare în Danemarca, unde unele locuri care au înregistrat un număr mare de cazuri de infecții cu BA.1 au raportat apoi o creștere a numărului de cazuri BA.2. Dacă infectarea anterioară cu BA.1 nu a protejat împotriva BA.2, atunci vom asistat la un val ca o cămilă cu două cocoașe”, a spus dr. Egon Ozer, expert în boli infecțioase la Universitatea Northwestern Feinberg din Chicago, pentru The Guardian.

Surse: The Guardian, Business Insider

Folosim cookies