Germania. Cancelarul Olaf Scholz cere SUA și UE prudență în considerarea eventualelor sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei: “Trebuie să luăm în calcul și consecințele sancțiunilor asupra noastră”.

Cancelarul german a vorbit într-un interviu inclusiv de posibilitatea blocării, pe perioadă nedeterminată, a gazoductului Nord Stream 2, încă nedeschis, despre care spune că ar mări criza de gaze naturale din Europa, care a determinat creșterea costurilor cu energia.

“Prudența trebuie să fie cea care dictează alegerea măsurilor. Trebuie să luăm în considerare și consecințele pe care le vor avea acestea pentru noi”, a adăugat Scholz, în interviul care urmează să fie publicat luni. Totuși, el a ținut să precizeze că aliații sunt de acord asupra sancțiunilor ce vor fi impuse, pentru a putea acționa în caz de urgență.

Săptămâna trecută, președintele SUA, Joe Biden, a vorbit despre neînțelegerile dintre aliați, pentru situația în care Rusia intră în Ucraina dar nu într-o invazie totală, iar Wall Street Journal a dezvăluit apoi că refuzul Germaniei de a aproba exportul de armament din producția sa, din țările baltice către Ucraina ilustrează o ruptură în cadrul NATO.

Deși Scholz a respins pretențiile Rusiei de a exclude aderarea Ucrainei la NATO, a menționat că nu este pe agendă admiterea unor noi aliați.

Sursă: Reuters

Folosim cookies