Declarația de sâmbătă a Ministerului Britanic de Externe a stârnit totuși controverse, în condițiile în care comunicatul său îl menționează pe “fostul deputat ucrainean Yevhen Murayev ca fiind considerat un potențial candidat”. “Avem informații că serviciile ruse de informații mențin legături cu numeroși foști politicieni ucraineni, iar unii dintre aceștia sunt implicați în planificarea unui atac asupra Ucrainei”, mai spune Ministerul britanic de Externe, enumerând patru foști oficiali ucraineni care au deținut funcții înainte de 2014.

Ulterior, o analiză The Guardian a arătat că, în timp ce nu este un secret pentru nimeni că cei patru sunt filoruși, deoarece ei au părăsit demult Ucraina și trăiesc la Moscova, în privința lui Yevhen Murayev trebuie să fie o confuzie și, pe cale de consecință, o gafă, căci acesta este supus sancțiunilor Moscovei. Contactat de The Guardian, fostul deputat ucrainian a spus râzând că “Declarația m-a distrat. Ministerul Britanic de Externe pare confuz. Nu este foarte logic ce spun ei. Eu sunt interzis în Rusia. Nu numai atât, dar rușii au confiscat și banii de la firma tatălui meu, de acolo.”

Mai mult, declarația Ministerului de Externe a fost urmată de un comunicat al guvernului britanic, conform căruia Boris Johnson “face presiuni pentru schimbarea situației din Ucraina”. The Guardian observă că, după o perioadă în care Johnson mai degrabă a lipsit de pe scena internațională marcată de criza ucraineană din cauza scandalurilor interne, acum încearcă să recupereze.

Mai mulți analiști și observatori de la Kiev au comentat că, deși scenariul comunicat de Ministerul de Externe Britanic privind instalarea unor marionete la Kiev poate fi adevărat, dincolo de confuzie, nu este nicio informație nouă sau vreo dezvăluire.

Scenariul în care Rusia instalează un conducător marionetă la Kiev nu se poate întâmpla decât în cazul unei invazii și, probabil, nici atunci. “Actuala opoziție politică din Ucraina nu poate fi deloc suspectată că ar fi filorusă și este greu de imaginat, în condițiile actuale, că ucrainenii ar vota un filorus”, a comentat Vasyl Filipchuk, un fost purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, care conduce acum un think-tank. Potrivit acestuia, acuzațiile britanice despre un complot sunt “ridicole”, Kievul fiind greu de cucerit, chiar și în cazul invadării Ucrainei. “Orașul ar fi decimat, distrus, și un milion de oameni s-ar refugia. Avem 100.000 de oameni înarmați în capitală care vor lupta… Poate exista un plan, al Moscovei, dar mi se pare o prostie” a mai comentat Filipchuk.

Duminică dimineața a reacționat și Ministerul de Externe al Rusiei, care le-a cerut britanicilor, printr-un comunicat, să nu mai răspândească tot felul de prostii: “Dezinformarea răspândită de Ministerul de Externe britanic este o altă dovadă că țările NATO, conduse de anglo-saxoni, sunt cele care escaladează tensiunile din jurul Ucrainei. Facem apel la Ministerul de Externe britanic să oprească activitățile provocatoare, să nu mai răspândească prostii și să se concentreze pe studiera istoriei jugului tătar-mongol”, o referire la ocupația mongolă din secolele XIII-XV.

Ministerul britanic de Externe a refuzat alte comentarii pe marginea comunicatului său de sâmbătă seara.

Surse alternative: The Guardian, CNN.

Sursa foto: Chris Dorney | Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday