SUA. Trei studii oficiale ale CDC arată că doza a treia de vaccin ARNm a readus la 90% protecția împotriva riscului de spitalizare, care scăzuse la 57% în fața variantei Omicron, după mai mult de șase luni de la vaccinarea cu doza a II-a.

Doza suplimentară (a treia) de vaccin a dovedit eficiență în prevenirea spitalizării și a decesului chiar înainte ca Omicron să înceapă să se răspândească în SUA, iar odată ce noua variantă a devenit dominantă, protecția celei de-a treia doze a devenit esențială, potrivit a trei noi studii ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Primul studiu a analizat cazurile severe de Covid în rândul adulților din zece state, din august până la jumătatea lunii decembrie 2021, când varianta Delta a fost dominantă, și de la jumătatea lunii decembrie 2021 până în ianuarie 2022, când Omicron a început să se răspândească. În acest interval, Rețeaua Vision a CDC a înregistrat aproximativ 88 de mii de spitalizări în urma infectării cu Covid.

Adulții care au primit încă o doză după schema inițială de vaccinare cu un un ser pe bază de ARNm au avut parte de cea mai ridicată protecție atât în perioada Delta, cât și în cea a Omicron. Boosterele au redus riscul de spitalizare cu cel puțin 90%. S-a dovedit că, în fața Omicron, două doze de ARNm au fost mult mai puțin eficiente în prevenirea cazurilor severe față de Delta, au constatat autorii studiului.

În timpul perioadei de vârf a Delta, eficacitatea unei a doua doze a scăzut ușor după aproximativ 26 de săptămâni (peste șase luni), de la 90% la 81%, dar o a treia doză a adus această protecție înapoi până la 94%.

Protecția a scăzut semnificativ în cazul variantei Omicron. O a doua doză a avut o eficiență de 81% împotriva spitalizării, dacă a fost făcută într-o perioadă între 2 și 26 săptămâni înaintea infectării cu Omicron, dar aceasta a scăzut la 57% după 26 de săptămâni. Doza booster a crescut această protecție la 90%.

Un al doilea studiu al CDC a constatat că persoanele vaccinate care au primit doza a treia ARNm au avut mai multă protecție împotriva infectării cu coronavirus în decembrie 2021, când Omicron se răspândea în SUA, decât persoanele care au primit doar două doze sau nu s-au vaccinat deloc. Cu toate acestea, Omicron a crescut șansele ca și o persoană vaccinată să se infecteze, în raport cu momentul în care Delta era dominantă.

În octombrie și noiembrie, riscul persoanelor nevaccinate deloc de a se infecta a fost de aproximativ 14 ori mai mare, comparativ cu persoanele care au primit doza a treia. Din cauza viralității Omicron, chiar și riscul de infectare a persoanelor cu trei doze a crescut, astfel că riscul acestora a rămas doar de cinci ori mai mic decât cel al persoanelor nevaccinate deloc.

Ca și alte doze de vaccin, boosterele nu au oferit aceeași protecție pentru fiecare grupă de vârstă, dar ele au fost mai eficiente în prevenirea infectărilor și deceselor în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 50 de ani, decât în rândul adulților mai tineri.

Un al treilea studiu a constatat, de asemenea, că trei doze de vaccin ARNm au fost mai eficiente decât două doze în protejarea împotriva bolii simptomatice produse de Omicron, deși protecția era mult mai ridicată împotriva bolii simptomatice produse de varianta Delta.

Sursa: Business Insider

Folosim cookies