SUA. Pacienții Covid care au trecut printr-o formă mai severă a bolii au suferit daune la nivelul celulelor neuronale mai mari decât pacienții cu Alzheimer, conform unui studiu efectuat pe 251 de pacienți din New York. Nu este clar dacă acestea persistă pe termen lung.

Cercetătorii au investigat șase biomarkeri din sânge care sunt corelați cu degradarea sau moartea neuronilor și a celulelor gliale, la pacienți Covid care au avut nevoie de internare, fără a fi avut antecedente de boli neurologice sau psihiatrice. Probele pentru studiu au fost recoltate din spitalele din New York, între martie și mai 2020, când era răspândită varianta originală a virusului. În studiu au fost incluse doar probele de sânge prelevate în prima zi de internare în spital.

Dintre cei șase biomarkeri, trei sunt elemente constituente ale neuronilor care pătrund în sânge când aceștia sunt afectați, o proteină emisă de celulele gliale când sunt afectate și două proteine specifice Alzheimerului, o boală degenerativă a creierului. Este important de înțeles că aceste proteine nu provoacă afecțiunile neuronale, ci sunt rezultatul afecțiunilor apărute din alte cauze, în acest caz din cauza Covid.

Dintre pacienții participanți la studiu, 48% au început să sufere de noi afecțiuni neurologice (encefalopatie toxică metabolică și leziuni cerebrale hipoxice/ischemice), majoritatea acestora prezentându-se chiar de la internare.

Trei dintre cei șase biomarkeri au fost corelați cu forma severă a bolii și cu riscul de deces, indicând o înrăutățire semnificativă a afectării creierului pe măsură ce boala devenea mai gravă. Patru dintre biomarkeri au fost de asemenea mult elevați în cazul pacienților care au căpătat noi afecțiuni neurologice. Singurii biomarkeri care nu au avut nicio corelație cu Covidul au fost cei specifici Alzheimerului.

Cercetătorii au comparat acești parametri și la persoanele care nu au suferit de Covid, găsind niveluri de până la 4-5 ori mai mari de biomarkeri ai degradării neurologice decât în cazul persoanelor care  nu au trecut prin boală și chiar de până la 2-3 ori mai mari decât în cazul persoanelor care suferă de Alzheimer.

Deși mai este nevoie de muncă de cercetare, urmărirea acestor biomarkeri ar putea permite doctorilor să știe care pacienți Covid sunt mai predispuși la apariția unor afecțiuni neurologice pe parcursul spitalizării cu Covid. 

Din păcate, cercetătorii nu au avut suficiente probe pentru a monitoriza acești parametri pe termen lung în cazul pacienților care au supraviețuit bolii, pentru a vedea dacă aceste daune persistă la mai multe luni de la vindecare. Un număr important de persoane care au supraviețuit Covid după ce au fost spitalizate raportează ceea ce par a fi afecțiuni cognitive de lungă durată.

Sursa: Alzheimer’ Journal

Folosim cookies