“Nu îi pot trimite la închisoare, nu îi vom vaccina cu forța, dar din 15 ianuarie nu vor mai putea merge la restaurant, nu vor putea bea o cafea, nu vor putea merge la teatru, la cinema. Da, strategia este să îi enervăm,” a spus Macron.

Făcută într-un interviu pentru Le Parisen, declarația președintelui francez a stârnit valuri de reacții din partea opozanților săi, cu trei luni înainte de alegerile prezidențiale. Mai ales că Macron a folosit expresia “emmerder”, care poate fi tradusă și ca “a enerva”, dar este considerată foarte informală (pentru că vine de la “merde”- “rahat”).

“Un președinte nu ar trebui să spună asta. Emmanuel Macron este nedemn de postul său”, a scris pe Twitter liderul de extremă dreaptă Marine Le Pen.

Macron a mai fost criticat în trecut pentru declarații considerate arogante, tăioase sau disprețuitoare. Ulterior, el și-a exprimat de mai multe ori regretul.

Franța a demarat la începutul acestui an transformarea permisului de sănătate, acordat anul trecut și celor testați sau trecuți prin boală, într-un certificat de vaccinare, ceea ce înseamnă că numai persoanele vaccinate cu schemă completă vor mai putea să intre în restaurante, cafenele și alte locuri publice.

Peste 80% din populația țării a primit până acum cel puțin o doză de vaccina anti Covid, dar în ultimele zile s-au înregistrat amenințări și acte de intimidare ale parlamentarilor din arcul guvermental.

Deși popularitatea lui Macron scădea în prima parte a anului trecut, înainte de aprobarea în parlament a pașaposrtului sanitar, ulterior ea a crescut spectaculos, iar acum, cu trei luni înainte de alegerile prezidențiale, el își devansează cu mai bine de zece puncte contracandidații.

Sursa: Le Parisien

Foto: Dreamstime.com/ CarolRobert

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday