Prețurile gazelor naturale din Europa și-au reluat creșterea. Au urcat pe parcursul zilei de astăzi cu 30%, după căderea de 50% de la finalul anului trecut. Rusia livrează cantități limitate, dar în UE sunt așteptate vapoare cu GPL american.

Fluxurile de gaze naturale prin conducta Yamal-Europe, care de obicei susține aproximativ 40% din necesarul de aprovizionare dinspre Rusia spre Germania, prin Belarus și Polonia, au intrat marți în a cincisprezecea zi în care aprovizionarea se face invers, dinspre Germania spre Polonia. Livrările de gaz rusesc prin Ucraina (ramura sudică a Yamal) către Slovacia au fost, de asemenea, reduse.

Prețul european de referință Dutch TTF pentru prima lună a crescut cu 23 de euro marți, ajungând la 95 de euro pe megawatt-oră (MWh), dar aceasta este o revenire ușoară după prăbușirea din ultima săptămână a anului 2021. Pe 22 decembrie Bloomberg a raportat că cel puțin 30 de vapoare cargo GPL, încărcate în SUA se îndreaptă spre Europa, unele dintre ele schimbându-și direcția în timp ce se aflau în rută spre Asia. Imediat după aceea cotațiile gazelor pe referința Amsterdam s-au prăbușit, ajungând în prima zi din ianuarie la mai puțin de jumătate față de vârful din 21 decembrie.

Și țițeiul s-a scumpit marți, cotațiile BRENT urcând cu mai mult de un procent după o decizie OPEC+ de a menține la doar 400 de mii de barili creșterea de producție din februarie, în ciuda presiunilor SUA de a livra cantități mai mari.

Gazprom și-a redus volumul zilnic de tranzit de gaze prin Ucraina către Europa la aproximativ 50 de milioane de metri cubi (mcm), cel mai scăzut nivel din ianuarie 2020 și până acum. Țările europene au acuzat Rusia că a creat artificial o criză de gaze pentru a determina Germania să aprobe deschiderea conductei Nord Stream 2, finalizată, dar încă neoperaționalizată.

Sursă alternativă: Reuters

Foto: Dreamstime.com/ Merkushev 

Folosim cookies