Ministerul Apărării din Belarus a informat că l-a convocat pe atașatul militar ucrainean și i-a înmânat o notă oficială de protest, pretinzând că, sâmbătă, un elicopter militar ar fi intrat circa un kilometru pe teritoriul său, în contextul unor exerciții militare pe care Ucraina le-ar face la granița dintre cele două state.

Serviciul de Frontieră ucrainean a negat încălcarea raportată a spațiului aerian, menționând că elicopterele și dronele sunt prezente în zonă pentru protejarea graniței de 1.084 de kilometri dintre cele două țări. Ucraina are o prezență de aproximativ 8.000 de militari desfășurați pe graniță, din cauza temerilor privind un potențial atac al Rusiei. Oficialii ucraineni se tem că Rusia, un aliat al Belarus, ar putea folosi teritoriul acestei țări pentru a crea un incident care ar putea duce apoi la escaladarea conflictului.

Rusia a negat până acum că ar avea un plan de a ataca Ucraina, dar președintele rus Vladimir Putin a cerut Occidentului garanții pentru blocarea extinderii NATO. O întrevedere video între președinții Vladimir Putin și Joe Biden va avea loc mâine, în încercarea de a calma situația.

Sursă alternativă: Reuters

Foto: Dreamstime.com/ Palinchak 

Folosim cookies