Analiză Reuters: Franța și Italia vor să echilibreze influența germană în interiorul UE. Cele două părți vor semna săptămâna trecută un acord ale cărui detalii sunt deocamdată secrete.

Potrivit informațiilor agenției Reuters, premierul italian Mario Draghi și președintele francez, Emmanuel Macron, vor semna săptămâna viitoare un acord care ar urma să stimuleze cooperarea dintre țări în domenii precum economie, comerț, turism și cultură. Detaliile acestuia rămân secrete, dar un oficial italian a dezvăluit că proiectul a fost discutat pentru prima dată în 2018 sub premierul Italiei de atunci, Paolo Gentiloni. Ulterior, relațiile dintre Roma și Paris s-au deteriorat după plecarea lui Gentiloni și ascensiunea la putere a formațiunii populiste Mișcarea 5 Stele.

Sub conducerea lui Draghi, legăturile dintre cele două țări sunt pe deplin restabilite, iar el și Macron sunt din ce în ce mai dornici să acționeze în tandem pentru a modela politica europeană după ani de tensiuni între cele două țări, în care Franța a cooperat mai bine cu Germania. “Macron vrea o legătură mai puternică cu Italia, iar Italia vrea să intre în parteneriatul tradițional dintre Franța și Germania”, a declarat pentru Reuters un alt oficial italian.

Intenția Italiei este ca tratatul să fie numit după palatul Quirinale (reședința Președinției italiene), unde va fi semnat.

Detaliile privind fondul tratatului nu au fost încă dezvăluite. Un purtător de cuvânt al lui Draghi a refuzat să comenteze, în timp ce biroul lui Macron a spus că nu poate confirma întâlnirea dintre cei doi lideri în această etapă.

Tensiunile dintre Roma și Paris au atins un apogeu la începutul anului 2019, când Franța și-a rechemat pentru scurt timp ambasadorul din cauza unei dispute legată de gestionarea migranților. Mario Draghi și Emmanuel Macron s-au întâlnit și săptămâna trecută, la Paris.

Sursa: Reuters

Folosim cookies