Eurostat a comparat numărul deceselor înregistrate în fiecare țară europeană în luna septembrie, în debutul valului epidemic IV, cu media lunii septembrie din perioada 2016-2019. În acest sens, Eurostat a realizat și o animație, care arată modul în care numărul deceselor (din orice cauză, nu doar Covid) a evoluat în fiecare țară, între septembrie 2020 (când nu existau vaccinuri) și septembrie 2021, când în majoritatea țărilor europene procentul vaccinării populației adulte depășise 60%.


Media excesului de mortalitate la nivelul UE a fost în septembrie de +12%.

Interesant este faptul că, Ungaria, care nu este printre campioanele europene la vaccinare (are acum 60% din populație vaccinată), se află alături de Belgia și Suedia (care au totuși rate de vaccinare mai mari, de aproximativ 70%) printre țările cu un exces mic de mortalitate din UE, de doar 4%.

În schimb, o alăturare a hărții vaccinării cu cea a mortalității din septembrie, explică de ce România și Bulgaria, codașele UE la vaccinare, au avut creșteri de mortalitate de 30-50%, încă din debutul valului IV.

Mai este intersant de observat și faptul că Polonia, Cehia și Slovacia, care, la fel ca Ungaria, nu se află printre campioanele Uniunii la vaccinare, au avut totuși creșteri de mortalitate ceva mai mici decât țările vestice în septembrie. O posibilă explicație ar putea consta în faptul că toate aceste țări au fost lovite puternic atunci când nu existau vaccinuri, în valurile II și III (Cehia și Ungaria au înregistrat atunci recorduri mondiale de mortalitate) ceea ce le-a adus o imunitate mai mare, care a fost apoi, în vara anului 2021, ridicată și prin ratele de vaccinare de aproximativ 50%. Spre deosebire de acestea, România nu atinsese în septembrie decât un procent de 30% din populație vaccinată, iar Bulgaria 20%.

În toamna anului 2020, în valul al II-lea, vârful de mortalitate excesivă a fost atins în luna noiembrie, dar în valul al IV-lea vârful a fost atins în octombrie 2021.

Sursa datelor: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday