Studiu. La 13 ani de la introducerea vaccinului anti HPV în Marea Britanie, numărul cazurilor de cancer de col uterin s-a redus cu 90% între persoanele vaccinate. În România, acest tip de vaccinare a fost întrerupt timp de zece ani.

Un studiu publicat în Lancet și explicat de BBC arată că în rândul fetițelor vaccinate în urmă cu mai bine de un deceniu în Marea Britanie (și care acum au peste 20 de ani) incidența cancerului de col uterin precum și apariția formațiunilor precanceroase s-au redus cu 87%.

Cancer Research UK, care consideră studiul ca fiind unul “istoric”, arată că există o șansă reală pentru eliminarea completă a acestui tip de cancer, produs în aproape toate cazurile de un papilomavirus (HPV). Sunt cunoscute peste 100 de tipuri de papilomavirusuri umane, acestea fiind transmise inclusiv de bărbați, care dezvoltă totuși mai rar o formă de cancer genital. Din 2019, în UK vaccinul este oferit și băieților.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume, provocând peste 300 de mii de decese în fiecare an. Peste 100 de țări au început să folosească vaccinul ca parte a planurilor Organizației Mondiale a Sănătății de a se apropia de eliminarea cancerului de col uterin.

În Marea Britanie, fetelor li se oferă vaccinul cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, fiind recomandat înainte de începerea vieții sexuale, dar a fost extins apoi și pentru adolescenții de până la 18 ani.

Cercetătorii arată că, deși importanța studiului este incontestabilă, încă rămân întrebări cu privire la cât durează protecția și dacă ar trebui să fie administrat și un rapel mai târziu.

În anul 2008, România se număra printre primele țări care introduceau vaccinarea împotriva HPV, simultan cu Marea Britanie, dar campania a fost la scurt timp oprită. A fost reluată în 2020, când, potrivit unei analize Hotnews, mai puțin de 30 de mii de fete au fost vaccinate. În România sunt diagnosticate anual aproximativ 3.300 de cancere de col uterin, la femei cu vârste între 25 și 50 de ani.

Surse: BBC, The Lancet

Foto: Dreamstime.com/ Jarun011 

Folosim cookies