Cercetătorii au pornit de la un tratament deja existent, bazat pe un oxid triplu de arsen, pentru un anumit subtip de leucemie. Deși acest tratament clasic este eficient împotriva acestui tip de boală, nu este aplicabil și altor tipuri de leucemie și este destul de toxic pentru organism.

Pentru a îmbunătăți eficiența tratamentului și pentru a scădea toxicitatea, a fost dezvoltat un nou mod de a livra oxidul de arsen celulelor canceroase. Cercetătorii au observat că celulele leucemice au mult mai mulți receptori pentru feritină, principala proteină care stochează fierul în celule. Au reușit apoi să introducă oxid de arsen în interiorul unui tip de feritină.

În urma testelor de laborator s-a dovedit că celulele leucemice absorb puternic acest nou compus, încorporând și arsenul, care apoi le ucide. Eficiența metodei este considerată excepțională și pentru că, pentru a anihila jumătate din celulele leucemice dintr-o probă, este nevoie de cinci ori mai puțin arsen livrat prin noul compus decât prin metoda tradițională. Oxidul de arsen fiind toxic pentru organism, o scădere importantă a cantității în care este administrat acesta duce la reducerea semnificativă a efectului negativ asupra celulelor sănătoase. Testele efectuate pe probe de măduvă osoasă de la pacienți cu leucemie au indicat de asemenea un efect puternic asupra celulelor canceroase cu efecte minore asupra celulelor sănătoase. Mai mult, noul tratament ar fi aplicabil și altor tipuri de leucemie, nu doar subtipului inițial vulnerabil la tratamentul cu arsen.

Testele pe șoareci arată că noul tratament duce la o depunere de arsen de la două până la cinci ori mai mică în inima, ficatul, splina, plămânii, rinichii și creierul șoarecilor față de vechiul tip de tratament. Înainte că acest tratament să poată fi folosit și pe oameni, mai este însă nevoie de teste clinice care să demonstreze că își păstrează eficacitatea, precum și să identifice eventuale alte efecte secundare decât cele cunoscute, precum și severitatea acestora. 

Totuși, munca cercetătorilor arată faptul că acest tratament ar fi mult mai sigur și mai eficient decât cel clasic, dar și faptul că ar putea fi aplicat și altor tipuri de leucemii. Mai mult, modul de livrare cu feritină ar putea fi folosit și pentru alți agenți terapeutici, putând fi util și pentru tumori solide.

Leucemia sau boala sângelui alb este un tip de cancer ce ia naștere, de obicei în măduva osoasă. Are ca rezultat un număr anormal de mare de globule albe în sânge, care nu se mai dezvoltă pe deplin. Rata de supraviețuire acestui tip de cancer pentru o perioadă de cinci ani, este de aproximativ 60%. 

Sursa: Nature

Foto: Dreamstime.com/Angellodeco 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday