SUA. Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat autorizarea de urgență a unui vaccin anticovid Pfizer, cu concentrația redusă, pentru copiii cu vârste între 5 și 12 ani. CDC va recomanda începerea vaccinării de luna viitoare.

Cercetările companiei, prezentate autorităților de reglementare în septembrie, au arătat că vaccinarea a produs un răspuns imunitar “robust” al anticorpilor la categoria de vârstă 5-11. Copiilor din acest interval de vârstă li se administrează o doză cu o treime din concentrația oferită adulților. Cu toate acestea, autoritățile de reglementare au trebuit să evalueze și riscul de inflamație a inimii, un efect secundar foarte rar al vaccinurilor Pfizer și Moderna. Pfizer a declarat că datele provenite din testele sale au arătat că vaccinul anti-Covid este sigur pentru copiii din această grupă de vârstă. SUA administrează deja serul Pfizer copiilor cu vârsta de peste 12 ani, iar cea mai recentă decizie a FDA vizează alți aproximativ 28 de milioane de copii din Statele Unite.

Comitetul consultativ pentru vaccinuri și produse biologice al FDA a stabilit marți că beneficiile administrării vaccinului depășesc riscurile, astfel încât se așteaptă ca Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) să recomande ca administrarea vaccinului să înceapă luna viitoare.

Datele oficiale din SUA arată că 160 de copii cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani au murit din cauza Covid de la începutul pandemiei. În total, țara a înregistrat aproape 740.000 de decese din cauza virusului. SUA au raportat, de asemenea, peste 5.000 de cazuri de boală inflamatorie rară legată de infecțiile cu Covid, care a ucis 46 de copii.

Luni, și compania Moderna a anunțat că va solicita autorităților de reglementare aprobarea unui vaccin anticovid cu concentrație redusă, pentru copii cu vârste între 5 și 12 ani.

Sursă alternativă: BBC

Foto: Dreamstime/ Sornranison Prakittrakoon

Folosim cookies